Peníze od Hitlera přehled
Radka Denemarková
Hlavní hrdinka se do svého někdejšího domova vrací hned natřikrát. Poprvé těsně po válce, po prožitém utrpení v koncentračním táboře. Místním obyvatelstvem není přijata, její otec byl prohlášen za Němce. Byť zemřel v koncentračním táboře, majetek mu byl dle Benešových dekretů zabaven. Druhý návrat hrdinka uskuteční po více než 60 letech. Netrvá na navrácení majetku, pro svého otce chce však pomník uprostřed městečka. Skromné přání Gity odmítají místní občané. Proto se hlavní hrdinka rozhodne pro veškeré navrácení majetku. (v Městské knihovně Praha 2. elektronické vydání)... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Peníze od Hitlera. Přihlašte se a napište ho.
Tato kniha byla mým prvním setkáním s Denemarkovou, tak proč ho nezačít rovnou tak oceňovaným kouskem.
Literatury o osudech Židů před, během i po 2. světové válce, ať už fiktivní nebo inspirované skutečností, je na trhu nepřeberné množství. Tak proč sáhnout zrovna po téhle? Těžká otázka. Rozhodně to však není proto, že autorka píše opravdu dobře, ani proto, že tahle kniha dostala Magnesii Literu. Jde o modifikaci samotného tématu. Příběh totiž není pouze o všech těch hrůzách, kterými si hlavní hrdinka prošla a která vám naservíruje beze všech servítek ve vší surovosti. Je to hlavně o tom, že někdy, když k vám byl osud hodně krutý, se s tím zkrátka ani po letech nejste schopní nebo ochotní smířit, a tak je to v pořádku. Autorka nám ale ukazuje, co s člověkem dokáže nenávist a zatrpklost provést a že i přesto, že jeho zatrpklost a nenávist zcela chápete, ospravedlňujete a soucítíte s ním, je pro vás těžké s ním sympatizovat. Hlavní hrdinky mi bylo nesmírně líto, přesto jsem si k ní nedokázala najít cestu a mít ji ráda. Nenávist zkrátka plodí jen další nenávist a skutečná síla tkví v odpuštění.
No a proč si poslechnout audioknihu? Protože Zuzana Slavíková tomu dala přesně ten hlas a ty emoce, které jsou třeba, aby to ve vás ještě dlouhou dobu rezonovalo. Takže směle do toho a připravte se na emoční maraton!
Moje první kniha od autorky, na kterou jsem se již dlouho chystala. Nejprve jsem si musela zvyknout na autorky specifický styl psaní, jakmile jsem se ale do knížky "ponořila", tak jsem byla fascinována. Musím přiznat, že i v průběhu čtení jsem se musela velmi soustředit a vnitřně si překládat autorčiny myšlenkové pochody. Kdybych to měla shrnout do jednoho slova, bylo by to absurdno, absurdno osudu, absurdno lidských povah, absourdno poválečného období, atd. Autorce se rozhodně povedlo, aby čtenář nad knížkou přemýšlel a aby mu z ní nebylo dobře a přemýšlel nad jejím obsahem. Knížka je velmi zajímavá a za mě i jiná, než knihy na podobné či totožné téma, ráda ji doporučím k přečtení.
Knižní novinky (13. týden)
28.03.2021
25 říjnových eknih zdarma
16.10.2019
Ocenění knihy (1)
2007 -
Magnesia Litera
(Litera za prózu)
Kniha Peníze od Hitlera v seznamech
Židé vraždy česká literatura nenávist Sudety poválečná doba vysídlení Němců holokaust, holocaust Magnesia Litera přeživší holokaustu
2006 | Peníze od Hitlera |
2018 | Hodiny z olova |
2011 | Kobold |
2023 | Čokoládová krev |
2005 | A já pořád kdo to tluče |
První věc, která mne na této knize upoutala, byla bohatá slovní zásoba, která již sama o sobě z této knihy vytvořila něco zcela mimořádného. Je rozdělena na 3 části. První část byla z mého pohledu jednoznačně nejvydařenější, je napínavá a popisuje život a útrapy v koncentračních a shromažďovacích táborech a to jak toho nacistického, tak krátce po válce také československého, před odsunem Němců zpět do vlasti. Nechci nikoho soudit, protože kdo tu dobu nezažil, nemůže nikdy odhadnout, jak by se zachoval právě on. Pravda je pouze taková, že válka dělá z lidí zvířata a to na obou stranách fronty. 2. a 3. část již tak zajímavá není, věnuje se odhalování některých nezodpovězených otázek a také restitucím zabaveného majetku. Audioknihu načetla má nepříliš oblíbená narátorka, Zuzana Slavíková a načetla ji velmi dobře.