Pět kanadských novel přehled

Pět kanadských novel
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104968/bmid_pet-kanadskych-novel-POS-104968.jpg 4 17 17

5 kanadských novel z Quebecu: Gabrielle Royová: Malá vodní slípka; Yves Theriault: Poslední přístav; Gerard Bessette: Inkubace; Marie-Claire Blaisová: Rukopisy Pavlíny Archandělské; Claude Jasmin: Ethel a terorista.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pět kanadských novel. Přihlašte se a napište ho.

Boženka2
01.02.2025 3 z 5

Je mi to trochu líto, ale je to jedna z mála mých nedočtených knih. První dvě novely mě naprosto okouzlily, třetí jsem po chvíli vzdala, protože vůbec nechápu, o čem to bylo. Do čtvrté a páté už jsem jenom nahlédla a nezaujaly mě.

Kabuky
30.05.2023 5 z 5

Velmi zajímavý soubor novel.

ludek.n
17.10.2022 3 z 5

Přestože název sbírky pojímá kanadskou literaturu jako globální celek, ve skutečnosti máme před sebou pět vzorků výsostně svébytné, frankofonní quebecké odnože. Jednotlivé prózy jsou navíc chronologicky seřazeny tak, aby bylo poukázáno na vývoj literárního cítění v této části světa. Postupujeme tak od tradicionalizmu Gabrielle Royové a Yvese Thériaulta k moderně Marie-Claire Blaisové a Clude Jasmina. Gérard Bessette pak se svou experimentální Inkubací stojí přesně uprostřed těchto dvou světů. A při vší úctě k jeho novátorské snaze, mi právě jeho text přišel absolutně nečitelný, nudný, nezajímavý, a to jak v příběhu samotném, tak v kompozici a výstavbě zápletky. Oproti něžné a radostné Malé vodní slípce, dramaticky sevřenému a vzdorujícímu Poslednímu přístavu, nelítostně bezútěšným Rukopisům Pavlíny Archandělské či revolučně svobodné a burcující Ethel, která ruku v ruce s teroristou Pavlem bojuje za lásku a štěstí, je Inkubace těžko stravitelným soustem, v němž jsem se ztrácel a marně se snažil pochopit, co vlastně chtěl autor touto avantgardou říci. Sbírka sestavená Evou Janovcovou tak kulminuje od věcí výborných, přes solidní až po extrémně neuchopitelný počin. Vyberte si podle vlastního uvážení.

Kniha Pět kanadských novel v seznamech

v Mé knihovně45x

Autoři knihy