Petr Pan (adaptace) přehled
Pavel Šrut
Příběh o chlapci Petru Panovi, který nechtěl být nikdy dospělý, aby si mohl pořád hrát. Do kouzelné Nezemě pozve malou Wendy a dva její malé brášky. Nejprve naučí děti létat a pak společně prožijí spoustu dobrodružství, když bojují s kapitánem pirátů Hookem. Podle anglického originálu převyprávěl Pavel Šrut.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Petr Pan (adaptace). Přihlašte se a napište ho.
Klasický příběh patřící do všeobecného přehledu v rámci dětské literatury. Musím ale říci, že sama jsem jej přečetla až během studia na VŠ - ale jsem ráda. Z knihy plyne spousta ponaučení ohledně přátelství a dětství či dospívání. Určitě ideální pro četbu s dětmi, kdy je jim možno jednotlivé scény a postavy vysvětlovat.
Kniha Petr Pan (adaptace) v seznamech
přátelství parta dětí převyprávění, literární adaptace
2008 | Lichožrouti |
1998 | Ezopovy bajky |
2010 | Lichožrouti se vracejí |
2001 | Pavouček Pája |
2005 | Příšerky a příšeři |
Děj je roztříštěný a nepředvídatelný. K věcem se nedochází, spíš se vynořují jako ve snu. Nikdy nevíte, kdy se náhle vynoří dívka toužící po polibku, zabijácký pirát, dívka, která se snaží ze žárlivosti vraždit, krokodýl s tikajícím budíkem v břiše, dýka nebo jiný nástroj zkázy... Jako by autor nepotřeboval osvědčená dějová schémata, kdy se čtenář nejdřív pořádně seznámí s postavami a jejich cíli, a pak jim až do konce drží palce při napňování cílů. Ale nějaké napětí tu přesto je; dětským hrdinům jde snad nepřetržitě o život, děti samy zabíjejí (v obraně) a některé scény jsou dost brutální. Líbí se mi, jak je demaskována nabubřelost tatínka. Scéna jeho "napravení" oplývá zvláštním vtipem. Děti občas prokážou statečnost, zásadovost, spolehlivost, odvahu, přátelství... Ale i tyto scény se vynoří a zase zanoří, odletí... A celý rámec příběhu, tématizujicí čas a běh životem, je zajímavý. Určitě by se dalo najít spoustu symbolů a skrytých významů. Co je vlastně Nezemě? Prostor chlapecké mysli, osvobozené od rodičovských vlivů a kontroly? Kniha je jistě slibným materiálem pro psychologické i literární analýzy.