Petrolejové lampy přehled

Petrolejové lampy
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543527/bmid_petrolejove-lampy.jpg 4 1313 1313

Příběh je zaměřen na Štěpku Kiliánovou, dceru bohatého zednického mistra a selky z vejrychovského statku, jež žije na izolovaném maloměstě přelomu 19. a 20. století. Její osud se spojí s jejím vysněným mužem, bratrancem Pavlem Malinou, důstojníkem u rakousko-uherské armády, ze kterého se stal během služby syfilitik, u něhož začne postupovat paralýza. Autor sleduje přerod z městské paničky v těžce pracující selku, jež se navíc musí starat o umírajícího manžela.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Petrolejové lampy. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (214)

felixrr
14.09.2024 5 z 5

Jen velmi rámcově jsem věděl, do čeho jdu, ale příběh mě naprosto uchvátil. Děj je postupně, až zlověstně vybudovaný, a všemu kralují výborně napsané postavy. Úžasný nadčasový román.

Roselunda 1928
29.08.2024 5 z 5

Velice zajímavá a podnětná kniha. Štěpka je výborně napsaná, komplexní a jedinečná postava. Její touhy i trápení jsou podány velmi uvěřitelně. Motiv zmařené naděje a hledání smyslu života je zpracován velmi dobře, s hrdinkou jsem velmi soucítila. Pozorovat fyzický i duševní rozklad Pavla bylo bolestivé a velmi silné. Dílo mohu určitě doporučit.


skalka.
15.08.2024 5 z 5

Štěpka bude nejspíš jedna z prvních silných ženských postav české literatury. Její charakterový vývoj je impozantní, při čtení mi opakovaně padala brada. Ostatní postavy, ačkoliv zdaleka ne tak výrazné, jsou také vykresleny pečlivě a umožňují rozehrát zajímavou maloměstskou loutkohru.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Čekala na muže, který nepřišel. Mohla by čekat navěky, nepřijde již nikdy. "Nikdy nepřijdu," pravil usměvavý mladý kadet, "tenkrát před lety, se mé chtivé ruce vztahovaly po každém ovoci. Později, když se mi podařilo přelstít tě pro pohodlnější umírání, byly to už jen dvě druhé sněti. Provdala ses za mou mrtvolu, Štěpko. Naše svatba byla ďábelskou fraškou, kterou zplodil můj chorobný mozek. Stala ses obětí, jíž jsem nikdy nelitoval. Řekni, nač jsi čekala dnes v noci v šatě utkaném ze svých dětských snů?"


Kniha Petrolejové lampy v seznamech

v Právě čtených24x
v Přečtených2 115x
ve Čtenářské výzvě182x
v Doporučených111x
v Knihotéce604x
v Chystám se číst438x
v Chci si koupit45x
v dalších seznamech16x