Piranesi přehled
Susanna Clarke
Piranesi vždycky žil v Domě. Ten má stovky, ne-li tisíce místností a chodeb, v nichž je uvězněný oceán. Vodní labyrint. Piranesi se čas od času vídá se svým přítelem, Tím druhým, jenž Piranesiho potřebuje pro vědecký výzkum Velkých a Tajných Vědomostí. Piranesi si své poznatky zaznamenává do deníku. Pak se začnou objevovat vzkazy; ne vše je takové, jak se zdá. A když vyjdou na světlo důkazy o existenci dalšího člověka možná i jiného světa mimo zdi Domu, Piranesi začne rozplétat pavučinu lží – i když je pravda všechno, jen ne příjemná. Piranesi je hlavní postava románu. Giovanni Battista Piranesi byl italský malíř z osmnáctého století, který proslul cyklem čtrnácti leptů Smyšlené představy žalářů. Svět Labyrintu a Piranesiho kresby mají hodně společného. Originální fantasy s hutnou atmosférou od autorky bestselleru Jonathan Strange a pan Norell.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Piranesi. Přihlašte se a napište ho.
Tohle je jedna z těch knížek, do kterých jsem šla s tím, že chci patřit mezi lidi, co ji pochopí, a vyšla jsem z ní s tím, že vůbec nevím, co se to stalo.
Příběh je nádherný, moc se mi líbil charakter Piranesiho a jeho fascinace Domem. Jeho bádání a pozorování bylo dechberoucí, jiné a zvláštní. Celá kniha ve mně budila neklid a strach, ačkoli děsivá vůbec není. Ta roztahanost a popisnost mi sedla k Piranesiho jednoduchosti a fascinaci Světem, možná se mi i začátek líbil víc než rozkrývání 16 a celého tajemství. Konec byl spíš zklamání, asi jsem nechtěla, aby se z toho vyklubalo toto.
I po přečtení pár diskuzí ohledně přenesého významu této knihy jsem se s tím nějak nezžila. Asi si ji v následujících letech ještě několikrát přečtu a uvidím, co se stane, třeba tomu porozumím. Tak jako tak se mi čtení opravdu líbilo a je to asi nejjedinečnější kniha tohoto roku.
Dokonalý nápad s labyrintem a prolínáním světů, hlavní hrdina jednoduchý a neopustitelný. Byl by to nejkrásnější sen o vlách obrovském dómu.
Vychází Vypravěč, Magie havranů a další knižní novinky (41. týden)
09.10.2022
Knižní novinky (19. týden)
09.05.2021
„Moudrost ptáků možná nepřebývá v jednotlivcích, ale v jejich shluku, v hejnu.“
„Uvědomil jsem si, že hledání Vědění v nás vzbuzovalo pocit, že Dům je nějaká hádanka, již je třeba vyluštit, text, jenž má být interpretován, a že pokud někdy objevíme Vědění, pak jako bychom Domu vyrvali Hodnotu, načež zbude pouhá dekorace.“
„Pokud zanecháme hledání Vědění, budeme se moci věnovat novému druhu vědy. Mohli bychom se vydat po jakékoli stezce, na niž nás data zavedou. Pomyšlení na tohle všechno mne nadchlo, byl jsem šťastný.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (1)
2021 -
Women's Prize for Fiction
Kniha Piranesi v seznamech
anglická literatura tajemství osamělost bludiště, labyrint jiné světy schody, schodiště sochyAutorovy další knížky
2007 | Jonathan Strange & pan Norrell |
2021 | Piranesi |
2009 | Dámy z Grace Adieu a jiné povídky |
Skvelá kniha. Susannu Clarke buď človek miluje, alebo ju nechápe. Ja jej písanie neskutočne obdivujem.
Čítanie tejto knihy je ako postupné skladanie útržkov príbehu a presne to, čo robí aj hlavná postava. Blúdi neskutočným labyrintom s miestnosťami, ktoré niekedy nemajú stropy, alebo podlahy - len nebo a more... Niekedy prežíva, inokedy živorí, objavuje a tápa. Prázdne siene, mramorové sochy, more s jeho prílivmi a odlivmi a vtáky. Nekonečnosť, spomienky a niekde tam vzadu mágia miesta zamrznutého v čase.
Kto je ten Druhý? A ako funguje náš hrdina v podobe nespoľahlivého rozprávača? Alegórie a narážky na mytológiu, na Piranesiho obrazy imaginárneho väzenia, tzv. Carceri (taliansky umelec, archeológ a architekt Giovanni Battista Piranesi žil v 18. storočí), Platónovu jaskyňu a prapodivné magické rituály... zoberte si to a dobre zamiešajte. Dostanete pocit. Miesto, kde sa stratíte. Pár výživných chalúh a plno otázok.