Písně mrtvého snivce přehled
Thomas Ligotti
„Nejlépe střežené tajemství v současném literárním hororu.“ - Washington Post Debutová sbírka povídek jednoho z největších současných autorů weird fiction, velmistra hororového žánru, spisovatele, který od osmdesátých let minulého století spřádá podivné příběhy, v nichž z nočních můr vystupuje iracionalita existence. Ligottiho svět obývají posedlé postavy všemožných doktorů, umělců, profesorů, psychiatrů a psychopatů, protagonisté žijící v omšelých anonymních městech s pokřivenými domy a ulicemi a pohybující se v těžko postižitelné groteskní sféře, kterou sdílí s figurínami, loutkami a bytostmi, u nichž si nikdo nemůže být jistý, co skrývají pod maskou, nebo celou řadou masek. Jen zde zpoza oken hledí strnulí panáci se šíleným výrazem v očích, kteří vědí své o marnosti lidské existence. Písně jsou panoptikem hrůzných divů a také první kniha, kterou se Thomas Ligotti představuje českému čtenáři. Obsah: Dovádění; Les Fleurs; Alenčino poslední dobrodružství; Sen o figuríně; Chymik; Připijte mi pouze labyrintovýma očima; Rysí oko; Poznámky k psaní hororu: příběh; Štědré večery tety Elise; Ztracené umění soumraku; Těžkosti dr. Thosse; Maškaráda mrtvého šermíře: tragédie; Dr. Voke a pan Veech; Profesor Nikdo krátce přednáší o nadpřirozené hrůze; Ústav dr. Locriana; Sekta slabomyslného boha; Skvělejší slavnost masek; Hudba měsíce; Deník J. P. Drapeaua; Vastarien... celý text
Literatura světová Horory Povídky
Vydáno:Originální název:
Songs of a Dead Dreamer, 1989
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Písně mrtvého snivce. Přihlašte se a napište ho.
![Mayaku Mayaku](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/34800/mayaku-clG.jpg?v=1540820373)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Tohle je dílo, v němž forma vítězí nad obsahem naprosto neúnosným způsobem. Já nemám nic proti (i značnému) formulování příběhu v náznacích, ale tady už to dosahuje tak extenzivních rozměrů, že většina povídek splývá v nejasném (a hlavně nezáživném!) nic. Největší bizár je, že nejlepší a nejlépe vypointovaná povídka je ta o psaní hororových povídek (Poznámky k psaní hororu: příběh). Nejvíc mě na téhle knize štve, že mi dodává jakéhosi vnitřního pocitu nedostatečnosti, že nejsem schopna ocenit jakéhosi spisovatelského metagénia. Ale pro mě to prostě byla nuda, sorry jako.
![marvarid marvarid](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/196504/m_marvarid-ujd.png?v=1568544764)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Výsledný dojem rozporuplný. Povídky rozhodně nesází na děj, ale na atmosféru, takže můj zážitek se odvíjel od toho, jestli jsem se dokázala dobře naladit na text a tu atmosféru vstřebat. A to se mi bohužel nepovedlo vždy. Někdy pro mě povídka zůstala jen kostrbatým popisem nějaké nepravděpodobné situace. Ale jindy to klaplo dokonale a při čtení se mi před očima rozvíjely bizarní, groteskně strašidelné výjevy jako z Lynchových filmů.
Knižní novinky (20. týden)
16.05.2021
Kniha Písně mrtvého snivce v seznamech
v Mé knihovně | 66x |
Část díla
Alenčino poslední dobrodružství 1985 |
Chymik 1981 |
Deník J. P. Drapeaua 1987 |
Dovádění 1982 |
Dr. Voke a pan Veech 1983 |
Prokousat se touhle knížkou není jen tak. Tahle knížka prostě vyžaduje vaší 100% pozornost. Odmění se vám tím, že minimalně některé kusy se vám zavrtají do hlavy. Stejně jako to bylo třeba u Krále ve žlutém. Těžko vybrat to nejlepší. Na každé povídce "něco" je. Místo v knihovně má jisté a určitě se k ní ještě vrátím.