Počkej na moře (2023) | Databáze knih

Počkej na moře přehled

Počkej na moře
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538338/bmid_pockej-na-more-6645bcf8a5b03.jpg 4 435 435

Něžná i vášnivá je láska dvou mužů / O okamžicích, které by mohly trvat věčnost. O přitažlivosti a oddanosti. Román o lásce dvou mužů – studenta a profesora – v šedesátých letech minulého století na britském ostrově Wight. Jsou šedesátá léta 20. století a v Anglii je čerstvě dekriminalizována homosexualita. Zakořeněné předsudky se však nemění. Mladý švédský student Lars přijíždí na kurzy angličtiny na ostrov Wight. Brzy po příjezdu potkává staršího muže, profesora literatury a neúspěšného spisovatele. Poznává, že skrývá stejné tajemství jako on, a mezi oběma muži vzplane vášnivý, avšak utajovaný milostný vztah. Autorka krásným poetickým jazykem popisuje, jak se vztah mezi dvěma muži proměňuje: od počáteční vnitřní nejistoty přes nesmělé projevy citů a bezhlavou zamilovanost po problémy, jak řešit budoucnost. Posluchači ocení spád vypravování, psychologické vykreslení postav a sugestivní líčení anglické venkovské přírody.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Počkej na moře. Přihlašte se a napište ho.

Vero21
26.02.2025 5 z 5

Jeden z nejkrásnějších literárních výletů. Knížku jsem poslouchala v podobě audioknihy. Krásně ji načetl Dan Krejčík, byla radost ji poslouchat. Příběh mě nesčetněkrát dojal, rozesmál, přiměl zamyslet se nad svým životem. Časté hudební reference mě nakonec dovedly k tomu, že jsem si začala dělat playlist s písničkami z Počkej na moře (dodělám ho při čtení papírové knihy). Autorka naprosto nádherně dokázala vykreslit zpočátku dramatický vztah dvou hlavních hrdinů, jejichž jména nám až do poslední kapitoly zůstávají skryta - za tohle jí obrovsky tleskám, sama jsem se ve své tvorbě o něco podobného pokoušela, ale vždy jsem nakonec postavu potřebovala oslovit. Verče se to povedlo úžasně. Velmi mile a bez nutnosti explicitních výrazů jsou popsané i milostné scény, které ani nezavání žádným klišé.
Kniha v sobě nenese žádná obrovitánská dramata, kdy by člověk nemohl přestat číst, naopak velmi příjemně pluje jako řeka a čtenář/posluchač si tak může kapitoly dávkovat tak, jak mu vyhovuje. Občas se poklidně a líně převaluje, občas je proud velmi silný a bouřlivý, ale přesto vždy máme pocit, že to ustojíme. Až do té doby, kdy se řeka vlije do moře. Moře, které znamená všechny možnosti života.
Děkuji za tento literární zážitek. Ráda se k němu budu vracet.

oblakaknih
25.02.2025 5 z 5

Tohle byl jeden z nejsilnějších čtenářských zážitků mého dosavadního života! A začalo to již u věnování...
Počkej na moře je niterný, melancholií opředený příběh o lásce dvou mužů v nepříznivé době. Je to emoční horská dráha, u které není možné si ani na moment oddychnout.
Už na začátku mi bylo jasné, že tohle bude jedna z nejlepších knih roku.
Těžko se mi hledají slova, která by dokonale vystihla mé pocity ze čtení. Jen těžko se předává něco tak silného.
Nečekejte románek z prosluněných pláží, připravte se naopak na hluboce vystavěný příběh s osobitými, možná přímo skutečně působícími postavami, které si vás získají, naštvou vás, zklamou a pak opět přitáhnou zpět. Připravte se na dokonale vykreslené prostředí anglického ostrova.
V jednu chvíli jsem měla pocit, že je příběh zbytečně natahovaný, zpětně už si to ale nemyslím a ačkoli jsem se rozhodovala, zda dát knize plný počet hvězdiček a nebyla si zcela jistá, dnes už je to samozřejmostí. Mám pocit, že tohle bude TA kniha roku. Skvělá.

LenkaStr
23.02.2025 audiokniha 5 z 5

Jedna z těch knih, které mě zasáhly a budou ve mně ještě dlouho rezonovat a je to stejnou měrou zásluha autorky jako Daniela Krejčíka a jeho emotivního přednesu. Prostě… Au!

Most sebevrahů, Jelení vršek a další knižní novinky (47. týden)

20.11.2022

Tolik možností, nevím, která je ta správná, vím jen, která je ta těžší a tu si pro sebe vybírám.

Nejvzácnější chvíle jsou chvíle s tebou a byl jsi to ty, vždycky, od samého začátku, kdo ve mně zářil. Nemohl bych myslet na štěstí a nemyslet přitom na tebe.

Ať tě trápí jakýkoli neduh, vyjdi na čerstvý vzduch. Jdi k moři. Počkej si na něj, zůstaň tak dlouho, jak budeš potřebovat, aby ti tvoje problémy vyhnalo z hlavy.

Kniha Počkej na moře v seznamech

v Mé knihovně160x