Pod Kupolou přehled

Pod Kupolou
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/290382/bmid_pod-kupolou-F60-290382.jpg 4 2326 2326

Čo sa to stalo v mestečku Chester’s Mill? Aká záhadná sila uväznila jeho obyvateľov pod neviditeľný zvon, cez ktorý nepreniknú ani najmodernejšie počítačom riadené rakety? Na tieto otázky márne hľadajú odpovede najväčšie kapacity americkej i svetovej vedy. Obyvatelia Chester’s Millu však riešia predovšetkým problém, ako prežiť. Pod záhadnou bariérou, ktorú všetci nazývajú prosto Kupola, čas plynie akosi rýchlejšie, ľudské vášne vybuchujú prudšie, smrť je brutálnejšia a zlu sa darí ako nikdy predtým. Majú ľudia, uväznení a ostro sledovaní celým svetom, vôbec šancu?... celý text

Literatura světová Horory Sci-fi
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Under the Dome , 2009


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pod Kupolou. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (472)

VikyKleinik
19.06.2024 1 z 5

Stále platí, že jediná Kingova kniha, která mě dostala, je TO, ale Pod Kupolí jsem měl v merku již několik let a vzhledem ke stejnému hodnocení (89%) a podobnému rozsahu stran (940/1100), jsem byl zvědav, jestli se kvalitám svého vrcholného díla přiblíží.
Bohužel.
King mívá fajn nápady/koncepty a čte se snadno, ale často bývá jen průměrným spisovatelem nepříliš silných příběhů s nepříliš velkým přesahem a přidanou uměleckou hodnotou.

Pod Kupolí vypráví o tom, jak se pořádky civilizace můžou snadno rozpadnout, když pár gaunerů dostane příležitost. Abyste si toto uvědomili, tak nemusíte číst devíti set stránkovou fikci. Stačí se podívat do 20. století. Vlastně to máme furt na očích, pokud pozorně sledujeme politické dění a nenecháváme si mazat med kolem huby jako nejrůznější dezoláti. Mnohým (nejen) západním politikům ohánějících se demokracií a stavících se do rolí spasitelů před "levicovým progresivismem", "diktátem Bruselu" a "eko-fašismem" jde hlavně o neomezenou moc a kontrolu. Kdyby je systém nedržel relativně zkrátka, tak by se jim to i podařilo.
V Kingově příběhu oni gauneři tu příležitost dostanou, protože mimozemšťani obeženou městečko neproniknutelným silovým polem, čímž izolují obyvatele od okolního světa a vytvoří nový svět nových pořádků a pak se nejspíš baví událostmi jako se lidské děti baví utrpením mravenců, jimž pálí mraveniště.
Nejde však o to, kdo za zápletkou stojí a proč. Důležité je, k čemu to vede.
Kingův příběh mi ale nepřišel dost působí na to, abych tím byl strhnut. Hrdiny jsem si neoblíbil a záporáci mě dost nefrustrovali, abych si přál nějaké zadostiučinění. Městečku jsem světlé zítřky taky nepřál, když většina obyvatel je tak tupá a naivní, že tak snadno skočí na špek despotickému radnímu. Zkrátka jsem do příběhu nebyl zainvestovaný.
Tematicky mi to nepřijde dostatečně hutně prokreslené. Nejde to zkrátka dost do hloubky.
Některé části knihy mě pak dokonce vyloženě nudily. Kdybych to neposlouchal ve formě audioknihy při práci, tak bych to vzdal, protože více pozornosti bych tomu ochoten věnovat nebyl.

Čmeláček
08.06.2024 5 z 5

Už dlouhou jsem žádnou Kingovu knihu nečetl, tak bylo na čase, abych to napravil :). No a musím uznat, že jsem si fakt dobře početl. Vynikající příběh, k tomu skvěle napsaný, prostě tady nic nemá chybu! :) Pět stars to jistí a doporučuji!


ondra295
27.05.2024 5 z 5

Poměrně často tu čtu kritiku, že kniha je moc dlouhá a King popisoval zbytečně velké množství postav. Ale... to je přesně to, co dělá Kinga Kingem. Právě v zájmu toho, aby co nejlépe popsal to, co za mechanismy se odehrávalo uvnitř ekosystému tohoto malého odříznutého městečka, musel popsat, co za rozličné povahy se v něm nachází. Ano, postavy jsou značně šablonovité a už od začátku tak nějak tušíte, kdo sehraje pozitivní a kdo negativní úlohu. Rennieho seniora i juniora od začátku nesnášíte, Barbieho máte od začátku rádi... Ale moc oceňuji téma, protože King díky tomuto specifickému námětu mohl pracovat s psychologií postav v úplně novém světle. Co se mi moc nelíbilo, byl samotný konec a vysvětlení vzniku Kupole - dovedl bych si představit něco realističtějšího, co by celý příběh trochu neshodilo...

všechny komentáře

Související novinky (2)

Osudný okamžik, Jen my dva a další knižní novinky (28. týden)

09.07.2023


Knižní novinky (2. - 15. července)

02.07.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pod Kupolou v seznamech

v Právě čtených102x
v Přečtených3 131x
ve Čtenářské výzvě298x
v Doporučených268x
v Knihotéce1 062x
v Chystám se číst1 015x
v Chci si koupit272x
v dalších seznamech23x