Pohodové rodičovství přehled
Milan Studnička
Od miminka ke spokojenému puberťákovi. Vychovávat děti tak, aby z toho všichni členové rodiny vyšli beze šrámů na duši, je hotové umění. Milan Studnička, psycholog a spoluzakladatel úspěšného vzdělávacího portálu, se proto zaměřil na nejpalčivější otázky z praxe. Je rozdíl mezi výchovou kluků a holek? Jak porozumět sám sobě, a tím pádem i dětem? A jak vycházet s prarodiči? Ať už máte doma miminko, batole, školáka či puberťáka – vždy můžete pracovat na tom, aby se celá rodina cítila lépe.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pohodové rodičovství. Přihlašte se a napište ho.
Tato kniha by neměla chybět v knihovničce rodičů - ať už nastávajících, batolat nebo puberťáků. Dostala jsem se k ní na doporučení (známá je učitelkou v MŠ) a musím říct, že jsem za to moc ráda. Veliké plus u této knihy vidím v praktickém využití. Autor nejenom předkládá teorii (proč tohle ano, proč ne), ale čtenáři nabízí i několik konkrétních typů - jak co v které situaci řešit, co konkrétně dělat/nedělat, říkat/neříkat. Líbí se mi obecně “výchovné “ přístupy pana Studničky (ač nesouhlasím úplně se vším - např. neexistence Ježíška, dárky na Vánoce apod.). Jediné, co bych možná vytkla - je určitě skvělé, že má autor tak úžasný vztah se svým synem, ale přišlo mi, jakoby by byl dokonalý a perfektní rodič, který nikdy nedělá žádné chyby a hlavně mi chyběl vztah s dcerou (nějak jsem nezjistila, zda má či nemá dceru?) a co třeba manželka, resp. máma, jak ta působila na jeho syna? Ta nemá žádné “zásluhy “ na tom, jak úžasný jeho syn je? Nezpochybňuji jeho přístupy a jejich přínos, jen mi to připadalo trochu přetažené (jeho syn je dokonalý, bezchybný). Knihu rozhodně doporučuji všem rodičům, pedagogům, trenérům apod.
Knihu jsem si přála od kamarádky k narozeninám a přání bylo vyslyšeno (díky, Veru :) ). Dovychovat sleduji už nějakou dobu, cca rok a kousek, a ze všech „výchovných stylů“, které jsem měla možnost teoreticky studovat čtením knih a účastí na webinářích, mi je tento zatím nejbližší. Ne, že bych se vším souhlasila na sto procent, ale je tam velká shoda. Líbilo se mi, že autor knihu proložil příběhy ze své psychologické praxe. Knížku jsem četla hodně dlouho, ne proto, že by nebyla napsána čtivě, ba naopak, dokonce na ni padlo hodně zvýrazňovače, ale musela jsem si pro ni vždy najít „ten správný čas“ a naladění. Hodně jsem se těšila na části, které se věnují sourozencům a dohodám. K některým pasážím se budu určitě vracet, protože přečíst je jen jednou nestačí. Kniha nabízí opravdu velké množství podnětů k zamyšlení, a i když jsem v ní odpovědi na některé moje otázky nenašla, doporučuji ji určitě k přečtení!
Knižní novinky (17. týden)
25.04.2021
Kniha Pohodové rodičovství v seznamech
2021 | Pohodové rodičovství |
2019 | Každá bolest má svou příčinu |
2023 | Kniha pro ženy |
2023 | Restart muže |
2003 | Muži jsou ze Země a ženy taktéž |
Kamarádka mi půjčila tuhle knihu s tím, že si ji určitě musím přečíst. Vlastně se mi do ní ani moc nechtělo, ale nakonec jsem byla příjemně překvapena.
V knize jsem pro sebe nenašla nějaké veliké novinky, ale vyhovovalo mi, že je tam od všeho trochu. Začneme miminky a pomalu pokračujeme až do puberty. Hodně myšlenek už jsem znala, protože se jako matka teď už roční holčičky snažím v otázkách výchovy alespoň trochu vzdělávat, ale informace jsme měla z několika různých kanálů. Tady je všechno na jednom místě a hezky přehledně a přístupně sepsané.
Největší přínos knihy vidím v otázkách komunikace v posledních kapitolách. Kvůli tomu bych si knihu přála mít doma, protože si myslím, že může pomoc nejen v komunikaci mezi dítětem a dospělým, ale i mezi dospělými všeobecně. A začátek knihy týkající se malých miminek bych zase určitě dala přečíst prarodičům (pro jistotu).
Na sto procent nesouhlasím úplně se vším, co pan Studnička píše, ale ve velkém množství názorů se s ním shoduji. Než jsem knihu četla, nesledovala jsem ho. Po přečtení knihy jsem si pustila několik videí a zjistila jsem, že naživo je mi tenhle člověk absolutně nesympatický. Sledovat ho tedy nejspíš nezačnu, ale jeho knihu bych s chutí doporučila všem (nastávajícím) rodičům.