Pohřeb Velké matky přehled

Pohřeb Velké matky
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/2115/bmid_pohreb-velke-matky-Voa-2115.jpg 4 94 94

I v tomto díle nacházíme reálné i fantastické Macondo, jemuž García Márquez zaručil nesmrtelnost románem Sto roků samoty, a řadu známých motivů, které v toku vyprávění nabývají nejrůznějších podob, avšak vždy nesou pečeť autorova mistrovství a humoru. Titulní povídka vypráví o Velké matce, jež byla "jedinou a svrchovanou panovnicí Království macondského" a která určovala chod věcí veřejných i soukromých. S notnou dávkou nadsázky spisovatel líčí, jak na její pohřeb přijel prezident státu i papež, ministři a generálové, ale i královna zelené tykve, moučné juky či královna gujávových plodů. Závěr je mnohem realističtější i relativizující: sotva samotný pohřeb začne a průvod se dá do pohybu, ulice se zaplní smrdutými odpadky a příbuzní se začnou dohadovat o majetek Soubor osmi povídek, datovaných r. 1962, přináší texty známé i povídky publikované česky poprvé. R. 1979 vyšel výbor pod názvem V tomhle městečku se nekrade. Současné vydání představuje autorovu tvorbu v původním rozsahu.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Odeon

Los funerales de la Mamá Grande, 1962

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pohřeb Velké matky. Přihlašte se a napište ho.

petrarka72
04.06.2024 5 z 5

Povídky napsané či vydané v roce 1962. Macondo rozpálené, v němž uvíznete, ani nevíte jak, v němž se nekrade, protože vaší matce hrozí trest nejvyšší, jen tu a tam se vám ztratí koule (biliárové), vzniknou nejkrásnější klece na světě, a tak se zbavíte bot, z nebe budou padat mrtví ptáci, farář bude kázat o Věčném Židovi a vybírat na nový klobouk... a pokud vám ujede vlak, spočítáte odpadky, které zůstanou z Velké matky po jejím pohřbu...

Kabuky
29.05.2022 5 z 5

Zajímavý titul.

Marekh
29.07.2021 3 z 5

V této knize se nachází 8 povídek. Všechny povídky byly napsány v roce 1962. V této knize se nachází město Macondo, se kterým jsme se seznámili v románu STO ROKŮ SAMOTY a vystupují zde také některé postavy z tohoto románu. V některých povídkách se některé postavy objevují vícekrát (např. farář). Jedná se o útlou knihu, kterou lze přečíst na jedno posezení. Knihu hodnotím na 70 %.

3 povídky jsou velmi krátké – ÚTERNÍ SIESTA, TAKOVÝ OBYČEJNÝ DEN a UMĚLÉ RŮŽE, ostatní povídky jsou delší. Nejvíce se mi líbily následující povídky: V TOMHLE MĚSTEČKU SE NEKRADE, BALTAZAROVO PODIVUHODNÉ ODPOLEDNE, DEN PO SOBOTĚ a UMĚLÁ RŮŽE. Nejméně se mi líbila povídka TAKOVÝ OBYČEJNÝ DEN a závěrečná povídka POHŘEB VELKÉ MATKY, která se mi četla špatně.

Celkově se mi povídky líbily, některé mne oslovily od úplného počátku a do některých jsem se nemohl začíst (zejména povídka Pohřeb Velké matky), která působila na mě nezáživně způsobem, jak byla napsána. V této povídce se nachází nadsázka, ale zároveň je smutná, protože vidíme, jak se zachovali příbuzní Velké matky po skončení pohřbu.

Kniha Pohřeb Velké matky v seznamech