Polidštěná galaxie přehled
Karel Pacner
Kosmická budoucnost lidstva, svazek druhý.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Polidštěná galaxie. Přihlašte se a napište ho.
Kdysi dávno, jako školák, jsem koupil v antikvariátu za pár korun, spolu s Městy v kosmu. Pro kluka, zajímajícího se o techniku, vesmír, kosmonautiku, tehdy naprosto fascinující čtení. Nyní, s odstupem času, člověk nahlíží to tehdejší budovatelské nadšení o dost střízlivěji. Často však přemýšlím a představuji si, jak by dnes vypadal svět, kdyby se všechny tehdejší velkolepé předpovědi vyplnily. Futuristické koncepty neztratily nic ze své působivé přitažlivosti.
Nejsem si úplně jistý, jak od osmdesátých let pokročila teorie mezihvězdných letů. Na tohle téma jsem slyšel pár přednášek a četl několik článků, proto předpokládám, že se v zásadě nic nezměnilo. I kdyby ano a text beznadějně zastaral, tak pro mě bude Pacnerova Polidštěná galaxie úžasnou knížkou plnou vzrušujících myšlenek a vysněných dobrodružství.
Kniha Polidštěná galaxie v seznamech
v Mé knihovně | 40x |
2015 | První republika 1918-1938 |
2015 | Velmistři špionáže |
2006 | Kolumbové vesmíru 1. - Souboj o Měsíc |
2001 | Osudové okamžiky Československa |
1997 | Tajný závod o Měsíc |
Druhý svazek o futuristických snahách kolonizovat vesmír je o chlup slabší jak ten první, je to dané někdy (pro mě) zbytečně detailními popisy budoucích raket. Rok 2022 měl být podle knížky z roku 1986 krásnou kosmickou budoucností. V tuto dobu měly být základny na Měsíci, přistání na Marsu, první mezihvězdné sondy.
Vše popisované v knize zní tak krásně, nadějně a uvěřitelně. Je to literatura faktu, ale bylo by skvělé, kdyby podle toho někdo napsal hard sci-fi román polidštěné sluneční soustavy nebo galaxie. I když je vše v nedohlednu, ta knížka mě dokonale pohltila… Škoda, že kosmickou budoucnost lidstva nevidím tak nadějně jak pan Pacner, když knihu v roce 1986 psal.
Díky knížce jsem se dozvěděl, že se nepoužívá slovo teraformace, ale správně má být geomorfizace nebo zpozemšťování.
A stejně jako u prvního svazku poznamenávám, že ani zde pan Pacner nepředpokládal nějakou čínskou kosmickou budoucnost.
Rozhodně doporučuji k přečtení.