Porodní bába od fjordu přehled
Edvard Hoem
V roce 1821 vyrazila autorova praprababička, Marta Kristine zvaná Stina, na dlouhou cestu ze severozápadního pobřeží Norska do hlavního města, aby se vyučila porodní asistentkou. Mladšímu z jejích dvou dětí byl v té době sotva rok. Když skončila výcvik, začala praktikovat své povolání ve vesničkách a odlehlých oblastech fjordu Romsdal a musela přitom bojovat nejen s těžkými přírodními podmínkami, ale i s nedůvěrou okolí a nečekanými problémy ve vlastní rodině.... celý text
Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: 2021 , Mladá frontaOriginální název:
Jordmor på jorda, 2010
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Porodní bába od fjordu. Přihlašte se a napište ho.
Kniha severská, historická, inspirovaná skutečnými osobami. Jak autor píše v předmluvě - nemůžeme vědět, jací ti lidé byli a tak nám je popisuje, jak on sám míní. Hlavní postava Stina mě ze začátku dost rozčilovala - až jsem svými hlasitými komentáři lekala dřímajícího kocoura :-). Ale brzy se to změnilo, do příběhu jsem se začetla a bylo mi líto, když jsem otočila poslední stránku.
Drsný život v devatenáctém století ve vzdálené zemi. Chudí lidé měli těžký život napříč kontinenty. Velmi zajímavé čtení.
Knižní novinky (48. týden)
28.11.2021
Knižní novinky (43. týden)
25.10.2021
Kniha Porodní bába od fjordu v seznamech
19. století Norsko venkov norská literatura chudoba, bída porodní asistentky historické romány podle skutečných událostí
Stina byla bezesporu silná a ctižádostivá žena,která rozhodně neměla na růžích ustláno.
Nicméně příběh je vyprávěn řekla bych dosti chladně a zrychleně.