Poslední léto přehled

Poslední léto
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545675/bmid_posledni-leto.png 4 90 90

Provokativně drzá zpověď mladé dívky o komplikovaném čase dospívání. Zapovězená láska, vymezování se vůči učitelům i rodičům, sny a naděje, které nevyhnutelně naráží na realitu. Jak dospět a najít vlastní cestu, když k vám ti, od nichž čekáte odpověď, nejsou upřímní? V energickém a jazykově suverénním vyprávění deníkového rázu autorka dává nahlédnout do vnitřní proměny výtvarně nadané Hany v turbulentním období mezi patnáctým a devatenáctým rokem života, tedy v době velkých proměn a hledání sebe sama, a zpřítomňuje věčně aktuální lolitovský motiv vztahu mezi zralým mužem a dívkou na kraji dospělosti.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední léto. Přihlašte se a napište ho.

veriszv
včera 4 z 5

Kniha o dospívání, ve kterém jsem se já úplně nepoznávala, možná v nějakých fragmentech. Nicméně číst to jako novopečená matka dcery, místy mě to dost vyděsilo.
Hlavní hrdinka je drzá, provokativní, ztracená, místy otravná. Vážně jsem měla chuť s ní zatřást.
Nejvíc sympatická mi byla, když se nechala pohltit malováním kávových zrn.
Z knihy nadšením neskáču, a upřímně to obrovské nadšení kolem ní úplně nechápu. Nicméně mě opravdu bavila strohost jazyka a celkově autorčin styl. Knížka se četla lehce a měla skvělý spád. Jenže tím, že jsem se nedokázala naladit na rozervanost hlavní hrdinky, ač se podařila autorce skvěle vystihnout, mnou ta kniha jen prolítla a nic hlubšího nezanechala. To ale nemění nic na tom, že pokud Dorota Ambrožová napíše něco dalšího, já si to přečtu, protože tohle byla výborná prvotina.

KK22
06.10.2024 4 z 5

Knihu jsem přečetla za 2 dny. Opravdu se čte rychle... S mnohým, co zde bylo již napsáno souhlasím. Hlavní hrdinka z počátku na zabití, protivná puberťačka, později rozervaná mladá slečna, která hledá samu sebe... Ale dokázala jsem se do ní vcítit, zejména co se týče zamilovanosti do staršího, zkušenějšího muže - doktora. Celou dobu jsem čekala, jak se to mezi nimi bude vyvíjet. Ale ke konci už jsem pak fandila literátovi... Škoda, že ten konec byl takový otevřený, hrozně mě zajímalo jak to celé dopadne, jestli se třeba nakonec uživí malováním, zůstane s literátem v zahraničí apod.
Závěrem musím říct, že jsem četla už lepší knihy, ale byla to příjemná víkendová oddechovka.

Ewinky
03.10.2024 1 z 5

Na tuhle knihu jsem narážela všude a každý ji chválil... prý dokonalý pohled na dnešní rozpoložení a život dospívajících. No, nevím, buď jsem už moc stará, nebo jinak vychovaná. Hrdinka mi přišla úplně nesnesitelná, prostě na pár facek! A ta její místy až vyčpělá posedlost starším chlápkem mě akorát vytáčela. Ne že bych ji v tomto nechápala, ale copak jí stačilo to, co jí nabídl? Mohla si sama sebe vážit... Toť otázka? Já holt vyrostla na Lanczovkách, což byl taky brak, ale aspoň zábavnej. Tohle se táhlo jako sopel. Ale furt to bylo o stupeň lepší než Adéla H od A. Novotného, a to musím při hodnocení brát v potaz.

Provokativně drzá zpověď mladé dívky o komplikovaném čase dospívání

07.05.2024

Mráz, Murtagh a další knižní novinky (17. týden)

21.04.2024

Kniha Poslední léto v seznamech