Poslední na řadě přehled

Poslední na řadě
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540121/bmid_posledni-na-rade.jpg 4 203 203

Daleko od skotského pobřeží se nachází ostrov Mull, mezi jehož obyvateli stále koluje řada pověr. Clarkovi se sem vydávají hledat nový život, když však jejich dcera zmizí, narážejí jen na lhostejnost místních. Rodiče si tedy najmou kanadskou soukromou vyšetřovatelku Sadie Levesqueovou. Ta už se setkala s ledasčím, po objevení brutálně zavražděné dívky v útrobách jeskyně ale zažije šok. Během vyšetřování se probouzí dávné mýty, legendy a pohanské rituály. Kam až bude Sadie při hledání vraha ochotná zajít?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: audiokniha , Voxi

The Last Girl To Die, 2022

Interpreti: Pavlína Hejcmanová

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední na řadě. Přihlašte se a napište ho.

katka134
14.12.2024 audiokniha 4 z 5

Poslouchala jsem audioknihu a diky skvělému přednesu byla temnota na ostrově Mull autentická.
A překvapivý konec to tajemno umocnil.

PepaKouc
12.12.2024 5 z 5

Kniha Poslední na řadě od Helen Fields vás vtáhne do temného, mrazivého světa, kde se mýty a realita prolínají. Tento thriller z atmosférického ostrova Mull, kde se staré legendy znovu probouzí, vás nenechá chladnými. Ať už jste fanoušky krimi, nebo jen milovníky příběhů, které se drží za srdce, tahle kniha vám rozhodně přiroste k tělu.

Příběh začíná tím, že rodina Clarkových přichází na ostrov Mull s nadějí na nový začátek, ale místo klidu a pohody najdou jen znepokojivou realitu. Jejich malá dcera zmizí, a místo pomoci naráží na lhostejnost místních, což přivádí rodiče do zoufalství. A tady přichází do hry hlavní hrdinka, kanadská soukromá vyšetřovatelka Sadie Levesqueová, která má zkušenosti s ledasčím, ale to, co najde v útrobách jeskyně, ji šokuje. Objevení brutálně zavražděné dívky spustí řetězec událostí, které se dotýkají místních pověr, mýtů a pohanských rituálů. A to už není jen o vyšetřování zločinu, ale i o boji s temnými silami, které se rozhodly ožít.

Co mě na knize opravdu oslovilo, je napětí, které se doslova "vznáší" nad celým ostrovem. Helen Fields vytvořila prostředí, které čtenáře obklopí, ať už mluvíme o temných uličkách, hmlistých lesích nebo ponurých jeskyních. Každá stránka dýchá tajemstvím, které chce být odhaleno, a přitom se stále drží na hranici mezi reálným a nadpřirozeným. Tato atmosféra vás nutí se přikrčit, protože nikdy nevíte, co přijde dál. A jakmile začnete číst, je těžké se zastavit.

Sadie Levesqueová je naprosto sympatická postava, která se nevzdává ani v těch nejtemnějších chvílích. Místy drsná, místy citlivá, je to žena, která ví, co chce, a ví, jak se postavit čelem k nebezpečí. Její rozumný, ale neústupný přístup k vyšetřování je příjemným kontrastem k divokým událostem, které se kolem ní dějí. K tomu si přičtěte její skvélé interakce s ostatními postavami a máte zde hrdinku, se kterou se snadno ztotožníte.

Na tomhle příběhu je zajímavé i to, jak se prolínají mýty a legendy s realitou. Na ostrově Mull se tradice a pověry stále drží v myslích místních, a to, co na první pohled vypadá jako náhoda, může mít kořeny hluboko v minulosti. Helen Fields se skvěle hraje s tímto napětím mezi tím, co je možné vysvětlit racionálně, a tím, co je nad rámec lidského chápání. Důmyslně míchá krimi zápletku s dávnými rituály, které jsou nejen fascinující, ale i děsivé. Čtenář se ptá: "Je to jen šílenství, nebo je na tom něco víc?"

Děj samotný je plný zvratů, které vás nenechají spát, a když už se zdá, že jste na stopě, přijde nový zvrat, který všechno změní. Když už máte pocit, že znáte odpovědi, autorka vás s grácií svede na jinou cestu, až se nakonec dostanete k opravdu překvapivému závěru. K tomu připočítejte dobře napsané dialogy, které jsou realistické a nenechávají prostor pro nudné pasáže. Každá scéna má svůj význam a nikde se to neprotahuje.

Kromě toho oceňuji i to, jak autorka s respektem přistupuje k místní kultuře, pověrám a rituálům, aniž by to působilo vynuceně. Naopak, tyto prvky vnášejí do knihy ještě větší temnou hloubku, která ve vás zůstane dlouho po dočtení.

Pokud máte rádi thrillery, které vás drží na hraně sedadla, ale zároveň mají něco navíc, Poslední na řadě je pro vás ideální volba. Helen Fields umí skvěle mísit detektivní zápletku s tajuplnou atmosférou a neúprosně se dotýká temných koutů lidské mysli. Tato kniha je nejen skvélé čtení pro fanoušky krimi, ale i pro ty, kteří se nebojí trochu té magie a mystiky.

Pokud si tedy chcete užít napínavý, temný příběh plný tajemství a zvratů, Poslední na řadě rozhodně nesmíte přehlédnout. Ať už jde o místní pověry, vyšetřovatelku Sadie nebo samotné odhalení vraha, rozhodně se máte na co těšit. Takže neváhejte, pořiďte si tuto knihu a ponořte se do světa, kde nic není takové, jak se zdá.

VasnivaCtenarka
31.10.2024 4 z 5

Helen Fieldsová se řadí k jedné z mých nejoblíbenějších současných autorek. Jak by taky ne- její naprosto brilantně propracovaná knižní série Inspektor Luc Callanach si zasluhuje vyzdvihnout snad až do samotných nebes. Co si budeme povídat – s touto sérií milovníci thrillerů a napětí rozhodně nesáhnout vedle!

Na příběhu z malého skotského ostrova Mull jsem si, díky spolupráci s Audiotékou, smlsla v audiopodobě. A rozhodně to byla skvělá volba.

Dojmy z příběhu jsem měla zpočátku lehce rozpačité. Po sérii Inspektor Luc Callanach jsem čekala opravdu stejnou úroveň, na kterou jsem byla zvyklá. Musím přiznat, že tento příběh mi přišel od autorky trošku slabší, ale rozhodně ne špatný. Jen se nemůžu ubránit srovnávání.

Nejvíce mě autorka překvapila koncem. Zodpovědně můžu říci, že takový konec jsem ještě nikdy dříve nečetla a byl pro mě…. snad až lehce šokující. Takže pokud máte chuť si poslechnout/přečíst netradiční zakončení příběhu – Poslední na řadě vás určitě nezklame.

Audiotéce musím také pochválit výběr interpreta. Pavlína Hejcmanová se poslouchala opravdu moc hezky a její hlas mne snad ještě více spolu se zvukovým doprovodem ponořil do temnoty a odlehlosti ostrova Mull.

Nakladatelství Voxi odvedlo moc hezkou práci a 13 hodin a 30 minut mi zpříjemňovalo procházky se spícím miminkem. Dokonce jsem se tu a tam podezřívavě otáčela za sebe, abych se ujistila, že mne nikdo nesleduje. Takový jsem měla pocit při poslechu. Bylo to opravdu chvílemi (nechci říct strašidelné) napínavé.

Směle doporučuji Já jsem si poslech užila a jsem si jistá, že i vám se bude líbit.

Tajemství domu Thornů, Botanik a další knižní novinky (41. týden)

08.10.2023

Ocenění knihy (1)

2000 - Pulitzerova cena

Kniha Poslední na řadě v seznamech

Helen Fields
britská, 1969