Poslední tanec - Patrick Swayze přehled

Poslední tanec - Patrick Swayze
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50027/bmid_posledni-tanec-patrick-swayze-qJl-50027.jpg 4 34 34

Hluboce lidský a otevřený portrét filmové hvězdy – hlavního hrdiny filmů Hříšný tanec a Duch. Portrét herce, který se stal idolem generací, a zároveň člověka, jehož statečný postoj tváří v tvář smrtelné chorobě uchvátil miliony lidí na celém světě. Po více než třicet let představoval Patrick Swayze americkou ikonu mužství a sexappealu. Navenek silný a sebevědomý idol, ve skutečnosti však citlivý kluk s romantickou duší. Tato intimní biografie vypráví dosud nezveřejněný příběh fascinujícího Patrickova života – jeho dětství, dospívání a počátky v showbyznysu, pohádková láska k manželce Lise Niemi, nenadálý úspěch a popularita, divoké a nebezpečné období alkoholismu po smrti otce a nakonec statečný boj proti rakovině. Právě v závěru svého života dodával svou cestou za nadějí sílu mnoha podobně postiženým lidem. Od uvedení nízkorozpočtového filmu Hříšný tanec zažil Patrick Swayze raketový vzestup popularity a nesmazatelně se zapsal do srdcí fanoušků na celém světě. Navždy se také zařadil mezi nejcharizmatičtější osobnosti filmového nebe. V následujícím filmu Duch si svou pozici na poli slávy a úspěchu jen potvrdil. Ať již před kamerou nebo za kamerou, Wendy Leigh detailně sleduje ve své přelomové knize stěží uvěřitelný a zároveň dojímavý příběh života tohoto nezapomenutelného muže, který si navždy získal i vaše srdce.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Beta-Dobrovský

One Last Dance - Patrick Swayze, 2009

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední tanec - Patrick Swayze. Přihlašte se a napište ho.

cabalenka
07.10.2024 3 z 5

Na knihu jsem se moc těšila, protože prostě - ach, Patrick! Nebudu lhát, pro mě to je a vždy bude především Johnny Castle, protože Dirty Dancing je jednoduše moje guilty pleasure (a vlastně ani ne tak guilty - především pleasure).
Z knihy ale mám rozporuplné pocity - na jednu stranu je (možná) bližší realitě, vzhledem k tomu, že vychází z výpovědí Swayzeových příbuzných, kolegů a známých a Patrick se na ní sám nepodílel ani ji neautorizoval - i když se tedy více méně dozvídáme dokola pořád to samé, a to že Patrick byl srdnatý, galantní, pracovitý, překrásný Adonis (a to i přesto, že tak trochu chlastal, nebo vlastně docela hodně chlastal, ale nikdo o tom moc nemluvil - anebo se autorka o tom cíleně rozhodla nemluvit). Na druhou stranu ale mám pocit, že je to vyprávění hrozně povrchní a Patrickovi jsem se vůbec nemohla dostat pod kůži (skutečně měl natolik idylický vztah se svojí extrémně autoritativní matkou? byla sebevražda jeho sestry tak málo významnou událostí v jeho životě, že si v jeho životopisné knize zasloužila jen několik málo řádků?). Jde prostě cítit, že autorka je Patrickova velká fanynka a za každou cenu se z něj snaží udělat chrabrého rytíře na bílém koni.
To, co přispívá k mému "divnému" pocitu z knihy, je to, že je vlastně hrozně blbě napsaná - nebo možná jenom extrémně blbě přeložená (ale nedivila bych se, kdyby to bylo kombinací těchto dvou faktorů). V podstatě nesmyslné věty jako například "Měl ji hrozně rád a ona si o něm myslela, že je nejen bohatý jako sultán, ale že také úžasně tancuje." (má popisovat vztah Patricka a jeho zasebevraždivší se sestry, v dané části knihy již po smrti) si přece překladatel nemohl jen tak vycucat z prstu... Za obraty jako "tančící tanečník", "má velkou chuť si život vychutnat" nebo "...rakovina nebude znamenat život ve strachu, v beznaději nebo ještě horší." předpokládám (resp. doufám) nemůže autorka, ale jsou produktem prkenného, školáckého překladu.

LunaL.
01.03.2021 4 z 5

Knížku jsem přečetla jedním dechem. Je plná zajímavostí, provede člověka celým životem Patricka. Divila jsem se, kolik filmů natočil. A že slávou nezpychl. Líbily se mi názory na Swayzeho od různých lidí, historky z natáčení, popis farmy. Obdivovala jsem, jak se do všeho pouštěl naplno, chtěl všechno zkusit a zvládnout nejlíp, jak mohl. Škoda jen, že se ani on nedokázal vyhnout závislosti, jako tolik slavných lidí.
Byla to první kniha, co jsem o Patrickovi četla ( ještě mám v plánu Žil jsem skvělý život) a určitě mohu doporučit!

LivN
29.01.2018 5 z 5

V knížce se dozvíte hodne o Patrickovi. Je tam i hodně fotek což mě překvapilo. Kniha mě bavila číst Patrika mam hodně ráda. Bylo tam i něco z natáčení Hříšného tance a to jsem ani nevěděla a dost mě to překvapilo a taky jsem se zasmála.

Kniha Poslední tanec - Patrick Swayze v seznamech

herci