Poslední záblesk slunce přehled
Guy Gavriel Kay
Na severu nepřežije nic jemného a měkkého. Muži i ženy zde čelí nepřízni přírody a země, se kterou jsou však po generace spojeni. Po staletí Earlové z Vinmarku drancovali na svých dračích lodích země Cyngaelů a Anglcynů. Ale časy se mění a brzy budou muset zástupci všech tří kultur spojit síly… Bern Thorkellson byl potrestán za hříchy vlastního otce. Hnán touhou po pomstě a zoufalstvím bude muset čelit v daleké zemi minulosti, před kterou chtěl navždy utéct. Král Aeldred se mezitím snaží pomocí diplomacie i ostrých mečů ochránit svou zemi, ale největší hrozbou jsou mu démoni jeho mysli a temné touhy, kterým nedokáže čelit. A v údolích a jemně zvlněných kopcích Cyngaelu dojde jedné noci k osudovému setkání, když Alun ab Owyn pronásleduje nájezdníky až k podivným světélkům nad lesním jezírkem…... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2019 , Laser-books (Laser)Originální název:
The Last Light of the Sun, 2004
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední záblesk slunce. Přihlašte se a napište ho.
Troufnu si říct,že Kay je v české kotlině strašlivě nedoceněný.Tohle je přece tak nádherný příběh!Celý je to takový osudový a sladkobolný a po dočtení ve mně zůstává takový pocit melancholie.. Tohle mu strašně jde.. Krásný příběh plný ztrát a obětování.A ty jeho random postavy, s kterýma člověk stráví 4 stránky a on tě provede celým jejich životem tak, že máš pocit ze je znáš odjakživa.. Tohle mě bavilo ještě víc, než Záře dávno pohaslá,tahle doba je mi mnohem bližší. Jediný co tomu můžu vytknout je ta divná telepatie,ale jinak fantastický čtení a zasloužený plný počet
U románu oceňuji především promyšlenost a originalitu. A dostal jsem obojího přehršel. Líbil se mi svět, jen jemně políbený motýlím křídlem, aby se přilis nelišil od našeho. Velmi se mi líbily střípky mikropříběhů, skvěle a nenásilně doplňující hlavní linky. Zbožňoval jsem některé rozhovory, například náboženskou disputaci mezi smutnícím králem a knězem považuji za vrchol knihy. A naprosto skvěle nedokonalé charaktery by si zasloužily vystoupat na piedestal (to by se ovšem při výstupu nesměly vzájemně pobít).
Prosím, paní překladatelko (nebo korektorko), naučte se správně používat zájmena můj x svůj.
Knižní novinky (48. týden)
24.11.2019
Kniha Poslední záblesk slunce v seznamech
2009 | Letní strom |
2012 | Pod nebesy |
2019 | Poslední záblesk slunce |
1999 | Tigana |
2011 | Nejtemnější cesta |
Bohužel se zde zařadím mezi tu minoritu, kteří z knihy úplně nadšení nebyli. Nicméně jsem pochopil, že pan autor je legenda v oboru, a pokud mi nesedne toto, tak jinde by to chyba být už nemusela. Šanci mu tedy rád určitě dál dám, každopádně zde se mi to úplně lehce nečetlo. Vikingská tématika, poměrně kruté prostředí, nesourodé vyprávění, různý důraz na různé postavy, kde na ani jednu jsem si úplně nezvykl. A ani děj mě úplně nebavil…ale to asi především i proto, že kruté, temné fantasy mě málokdy nadchne.