Tigana přehled
Guy Gavriel Kay
Bylo – nebylo (ale spíše bylo). Devět státečků na poloostrově Dlaň se stalo terčem dvojité invaze, kdy si dva mocní kouzelníci a vládci říší ze severu za mořem – Brandin z Ygrathu a Alberico z Barbadosu – rozdělili poloostrov mezi sebou. Jenže při dobývání jedné ze zemiček padl v prohrané bitvě Brandinův jediný a milovaný syn. Brandin pak všechnu svou moc napřel k pomstě – nejenže porazil a krutě potrestal vojsko a lid vzpurného státečku a pobořil jeho města, ale především použil všechnu svou kouzelnou moc, aby vymazal jméno země. Nejen z map, hlavně z myslí lidí. Dokud kouzlo trvá, nejsou její obyvatelé s to zaslechnout její jméno: Tigana. Přeložil Jiří Lexa.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 1999 , TalpressOriginální název:
Tigana, 1990
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tigana. Přihlašte se a napište ho.
Túto knihu som si chcela prečítať už dlho, ale nejak podvedome som sa jej vyhýbala, mala som pocit, že ma nezaujme. Ale mýlila som sa. Kniha ma chytila od prvej strany, aj keď spočiatku som sa obávala, že sa vo všetkých tých menách postáv, miest a zemí budem strácať. Ale vôbec. Čítalo sa mi skvele. Kniha je napísaná úplne úžasne, hneď ma vtiahla do deja, do sveta postáv. Postavy sa mi tiež páčili, boli ľudské, žiadni superhrdinovia. Takisto prežívali strach, bolesť, lásku, nerozhodnosť... a nie stále sa im podarilo, čo zamýšľali, ich cesta k úspechu bola kľukatá (občas až príliš) a nejasná. Ale napriek tomu sa mi postavy zdali trochu odťažité, úplne som sa k nim nedostala. Tiež keď som sa začala trochu viac zamýšľať nad dejom, tak nie všetko mi prišlo úplne logické, niektoré veci mi nedávali až taký zmysel, ako mali a spätne mi napríklad príbeh Dianory, ktorá bola Brandinovou milenkou, prišiel zbytočný. Ale to mi počas čítania vôbec nevadilo, pretože akonáhle som sa začítala, bola som príbehom úplne pohltená. K autorovým knihám sa ešte určite vrátim, pretože aj napriek nejakým výhradám je jeho štýl písania proste krásny.
Kniha Tigana v seznamech
2009 | Letní strom |
2012 | Pod nebesy |
2019 | Poslední záblesk slunce |
1999 | Tigana |
2011 | Nejtemnější cesta |
Jak jsem už víckrát podotkla, GGK je, troufám si tvrdit, jeden z nejlepších autorů fantasy!
Nejen že má geniální a neotřelé nápady, ale navíc, aspoň pro mě, píše tak čtivě, tak dobře, že přes dva měsíce na obloze, sem tam nějakého čaroděje a něco málo navíc, mi dává tato kniha opět pocit, že jde o realitu - a to mě baví.
Příliš málo čtenářů sáhlo po knihách GGK! Jejich chyba! Já vím své :-). A ještě pořád mi zbývají nějaké jeho nepřečtené věci, a když tak - repete...
Rozhodně se k tomuto románu musím ještě vrátit, abych si dala všechny události a postavy dohromady.
Napovím, snad to nebude spoiler, který někdo šupem nahlásí, že v závěru, před epilogem, nám autor dokázal naservírovat tak neskutečnou pecku, že jsem zůstala úplně zírat. Prostě perplex..! To nevymyslíš!
Guy! Gavriele! Kay! Jsi už trochu dědek, ale jsi dokonalý - a psát můžeš klidně až do stovky! Piš dál a furt!