Potulky knihami a časem přehled

Potulky knihami a časem
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514641/potulky-knihami-a-casemLUJvxh-0tO-.png 4 7 7

Kniha je souborem esejů, jejichž základem byly cykly autorových rozhlasových promluv. Podobnost s potulováním po krajině není náhodná. Potulky přinášejí nezvyklé pohledy do míst kdysi už viděných, výhledy do knih teprve objevovaných, ale i nové postřehy či záběry detailů stejně jako širších námětů. Náměty sahají od fiktivních situací, jako je třeba osud Romea a Julie, až k historickým událostem, jako byla zkáza Lisabonu v 18. století nebo dramata vysokohorské války v Dolomitech. Vedle starých čínských básníků potkáme současné čínské prozaiky, vedle Voltaira a Marka Twaina přichází ke slovu ironický komentátor Leo Rosten, známý u nás především z geniálního vlastního autorova překladu humoristického románu o panu Kaplanovi. Výklad provázejí ukázky z komentovaných knih, v češtině publikované mnohdy poprvé.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Potulky knihami a časem. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (3)

kap66
15.01.2023 5 z 5

Hellerův „Bůh ví“ mi vyvolal vzpomínku na příjemného a inteligentního překladatele Antonína Přidala. Jeho „Potulky knihami a časem“, eseje, jež sám autor nazývá „vyprávění o mých nálezech“, budou přitažlivější pro ty, které AP zajímá. Je to soubor 24 textů určených původně pro rozhlas. Je v nich patrné zaujetí estetickou stránkou krajiny i literatury, zvláštnostmi jazyka (v hádankách, rčeních, lidových písních, epitafech), emocionální stránkou písemných i mluvených projevů obyčejných lidí. Ze všech cítím lásku a obdiv k člověku a pevnou zakotvenost v moravské půdě.
Od Hellera k Přidalovi, od Přidala k Singerovi, kterého překládal a uznával; už si ho sháním.

Kabuky
05.11.2022 5 z 5

Vynikající publikace.


Pavla-Adina
02.07.2022 3 z 5

Líbilo se mi povídání z dějin Velké Británie a o vysokých horách. Ke konci čtení ale už témata začala být podrobná a trochu nudná.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Tajemný cizinec, Dáma z Monsoreau a dalších 44 eknih zdarma ke stažení

25.07.2022


Citáty z knihy (1)

Čtenáři, vydrž. I kdybys umdléval steskem, někde snad potkáš, co potěší tvé srdce.


Kniha Potulky knihami a časem v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených14x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených2x
v Knihotéce14x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech1x