Štyri po polnoci 2 přehled
Stephen King
Dve novely: 1. Záhadný pes /The Sun Dog/ - poviedka o chlapcovi, ktorý dostane na narodeniny vysnívaný fotoaparát. Avšak keď fotí hocičo, z prístroja nakoniec vždy vyjde fotka s približujúcim sa besným psiskom. 2. Policajt z knižnice /The Library Policeman/ - Sam Peebles si požičal knihy z knižnice, ktoré ale stratil. Po čase ho začne prenasledovať knihovníčka a policajt.... celý text
Literatura světová Horory
Vydáno: 1993 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Four Past Midnight 2, 1990
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Štyri po polnoci 2. Přihlašte se a napište ho.
--Policajt z knihovny: Výborný námět z prostředí, které se mi dokonale trefilo do vkusu a nálady :D. Na prvních cca 20ti stránkách to tak nejdřív nevypadalo, ale pak už to jelo jak na drátkách. Záživný příběh na téma výpůjční lhůty, hryzavého svědomí a temné minulosti která musí být znovu vykopána na povrch. Prvky mystéria opět nemají chybu a jejich rozkrytí je místy opravdu hrůzostrašné. Je znát že mistr zde nechtěl nechat nic náhodě a když už se noří do děsu, dělá to k mé spokojenosti opravdu důkladně :D. Tato povídka se rozhodně dá označit za čistokrevný horor, který hlavně ani zdaleka nestál za červený pendrek ;D. Abych pravdu řekl, za některými z dospělých čtenářů z místní knihovny bych jednoho knihovního policajta klidně poslal. ;D
--Sluneční pes: Základní nápad téhle povídky je dokonce ještě děsivější než u Policajta. Tedy pokud máte rádi velmi pomalý, plíživý styl. Osobně jej velice oceňuji, v tomhle příběhu tomu sedl fakt skvěle. (Možná SPOILER) A je to asi hlavní důvod proč mě akční finále tak zklamalo. Za mě by tomu slušelo něco tajemnějšího. Přišlo by mi třeba mnohem víc nervydrásající kdyby se nakonec ani nezjistilo co bude po "poslední" fotce. Nechápejte mě špatně, fakt jsem si to užil a nedalo se od toho odtrhnout. Nicméně tak skvěle vystavěný a posouvaný děj by zasloužil na můj vkus opatrnější, tajemnější zakončení. Mimochodem to, čemu říkám "zmražený úsměv na konci" tady sice nechybí, ale je krapet odbytý (možná až směšný) :D. Předmluva opět super.
-První kniha "Čtyři po půlnoci" se dá označit za jakousi "thriller polovinu", zatímco ta druhá je více jako "klasický horor". I ta druhá se četla výborně, takže všechny čtyři povídky se mi moc líbily. Navzdory přivřeným očím za finále Slunečního psa, dávám opět plné hodnocení. x)
Nečekaně příjemné překvápko. Knížku jsem roky odkládal. A ano, můžete za to vy co to tady tak nízko hodnotíte. Ale i přes relativně nízké hodnocení tady, jde o dvě výborné povídky. Policajt bavil a Sluneční pes neměl chybu
„Pamatujte na knihovního policistu. (Policajt z knihovny)“
„Když nemůžeš něco najít, zmateným pobíháním a hledáním obvykle nic nevyřešíš. Tak si raději sedni a důkladně se zamysli. Použij hlavu a šetři nohy. (Policajt z knihovny)“
„Ona vás nechce do postele, ona se chce vámi stát. (Policajt z knihovny)“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (1)
1990 -
Bram Stoker Award
(Best Fiction Collection)
Kniha Štyri po polnoci 2 v seznamech
v Přečtených | 1 118x |
povídky nadpřirozené bytosti horory duchové a přízraky knihovny knihovníci, knihovnice
Část díla
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
97% Američanů se knihovního policajta nebojí, protože knihy nečtou a do knihovny nechodí. Zbylá 3% čtenářů a spisovatelů, si od dětství nese podvědomé trauma, že u jejich dveří může zazvonit vymahač nevrácených knih. Stephen King jejich paranoiu podpoří a personifikuje, protože pořádek musí být, a úlohou tohoto policisty není pomáhat a chránit, jak každý nepořádný čtenář velmi dobře ví!