Prázdnota přehled
Michaela Merglová
Každý v Metropoli Evropa má v sobě prázdnotu, kterou se snaží zaplnit. Někdo bojem s bezprávím jako bývalý policajt Richter, někdo hraním her jako streamerka Cilka. A někdo službou jiným. Rebeka vždycky chtěla pomáhat lidem a její vrozená schopnost vidět cizí démony a číst v myšlenkách ji k tomu předurčila. Jenže hledání Asiatky s modrým pruhem ve vlasech probudí věci, co zahýbou celým městem. V neonové Metropoli poteče krev. Hodně krve... celý text
Romány Literatura česká Fantasy
Vydáno: 2023 , Audioteka , Epocha (ČR)Interpreti: Kamila Janovičová
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prázdnota. Přihlašte se a napište ho.
Příběh se dotýká takových témat, jako je obchod s lidmi, přistěhovalectví, korupce státních úředníků a policie. Hodně připomíná filmy, jako jsou Špína Londýna nebo Východní přísliby. Není to veselé čtení a fantastické prvky zde zastupuje pouze schopnost hlavní hrdinky. Pokud tedy někdo čeká další Prokletou věž, jen v jiných kulisách, bude asi trošku překvapený. Tady jde o komplikovanou vztahovku říznutou silnou dávkou deprese a kapkou detektivního pátrání. Zároveň je to příběh o tom, že cesta do pekla bývá často dlážděna dobrými úmysly.
Poměrně dost dlouho trvá, než se čtenář dostane do děje. Popis neutěšeného města plného špíny a ilegálních přistěhovalců z celého světa protkaný výčtem Rebečiných zmatených vzpomínek na její začátky v Metropoli zabral autorce prvních zhruba šedesát stran, ale do děje zrovna nevtáhne. Ovšem ve chvíli, kdy vstoupí do hrdinčina života výše zmíněná záhada, příběh začne nabírat na obrátkách a ve svých nejsilnějších okamžicích připomíná ty nejdrsnější kriminálky.
Prázdnota možná neoplývá originálně pojatým světem či inovativní zápletkou, ale Michaela Merglová zajímavě zpracovala bolestivá témata dnešní doby a vytvořila postavy, které nešustí papírem. Jestli je to hodně, nebo málo, to už se musí každý čtenář rozhodnout sám.
Netradiční, chvílema nevíte, co si o tom myslet, chvílema je to supr, chvílema je to brutální - a většinou různé kombinace zároveň. Celou knížku jsem docenil až po dočtení do konce, pak teprve člověk pochopí.
Mapa z listí a další knižní novinky (15. týden)
09.04.2023
Kniha Prázdnota v seznamech
2019 | Píseň oceli |
2021 | Krásky a vetřelci: Pulp stories |
2021 | Píseň severu |
2020 | Prokletá věž |
2022 | Píseň války |
Knížka se zajímavým námétem, který se zasazený do fantasy světa, dotýká ožehavých témat dnešní doby.
Psáno svižným a čtivý způsobem, jen těch vulgarismů bylo na mě místy trochu moc.