Corrinové přehled
Brian Herbert , Kevin J. Anderson
Předehra k Duně série
< 3. díl
Třetí díl kultovní ságy vypráví o pouštní planetě Arrakis, která se potýká s naprostým nedostatkem vody a disponuje jediným známým nalezištěm zvláštního koření, které má moc prodloužit lidský život a poskytnout člověku mimořádné psychické schopnosti.
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2002 , BaronetOriginální název:
House Corrino, 2001
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Corrinové. Přihlašte se a napište ho.
Závěrečné díly trilogií to mívají těžké, uspokojivě uzavřít všechny dějové linie. A to ještě v prequelové trilogii, u které je jasné, jak "dopadne". Nicméně tady se s tím autoři poprali na výbornou.
Dějové linie, které jsou rozehrané z předchozích knih (Atreidové a Corrinové), jsou poutavé a směřují k nesmiřitelnému konfliktu. Baví i sledovat fremeny, pomalu se sjednocující pod vedením Liet-Kynese. Naopak Harkonnenové, kteří už nemají nic otevřeného, ale zároveň je nelze z knihy vypustit, jsou vyloženě výplňoví (Vladimir a dvorní etiketa? Jako vážně?). Stejně i tak nové zápletky vedoucí odnikud nikam (Riches a Bene Gesserit, Tyros Reffa). Nejhorší dojem ale tentokrát zanechávají Tleilaxané, resp. jejich Tvaroví tanečníci: v jednu chvíli míří k úplnému ovládnutí impéria, jen aby o pár desítek stránek fungovali jako neškodní poslíčci, jejichž nejambicióznějším činem je doručení zprávy... Naprostá nelogičnost v používání této superzbraně je do očí bijící.
Nicméně tyto nedostatky nejsou tak velké, aby změnily dojem z hlavního lákadla celého dílu: Shaddamovy zbrklé činy čím dál více otřásají stabilitou politického řádu a přivádí galaktické impérium na okraj největší krize, kterou pamatuje. Do toho se vmísí Leto a závěr knihy pak vygraduje na nejvyšší obrátky. Opravdu velmi vydařené, člověk hned mnohem lépe chápe hlubokou nenávist a strach imperátora, který jej nakonec o mnoho let později dohnal k zoufalému spojenectví s Harkonneny.
Kniha Corrinové v seznamech
Opět další skvělé pokračování, místy jsem si říkala, že znám Dunu, tak vím, že se hlavním postavám nemůže nic stát, ale bylo zajímavé číst dobrodružství, které je potkaly.