Prekrásny nový svet přehled

Prekrásny nový svet
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/547201/bmid_prekrasny-novy-svet.jpg 4 1725 1725

Aldous Huxley, jeden z najvýznamnejších spisovateľských zjavov anglickej a svetovej literatúry minulého storočia, posunul časový rámec hroziacej technizácie a odľudštenia spoločnosti do vzdialenej budúcnosti, ale jeho kritika nestráca adresnosť, hovorí k súčasnosti, hoci od vzniku diela (roku 1932) uplynulo už vyše osemdesiat rokov. Sex ako samozrejmá kategória dosahovania pôžitku, potláčanie identity, rozpad rodiny, snaha mocných uniformizovať myslenie a konanie ľudí roztriedených na kasty, to je niekoľko tém, ktoré Huxley v románe Prekrásny nový svet rozvíja. A na osudoch človeka vrhnutého do tejto supercivilizácie dotykových filmov, narkotických tabletiek a citovej púšte rozohráva autor humanistické posolstvo o potrebe citov, lásky, o hrôze z cynizmu mocných tohto sveta. Huxley skĺbil pútavý dej so závažnou etickou a filozofickou výpoveďou. Pôsobivosť románu sa s plynúcim časom len znásobuje. Lebo súčasný človek, podobne ako Huxleyho „Divoch“, pán Savage, sa nechce zmieriť s ošiaľom síce nového, ale vôbec nie prekrásneho sveta. Nový preklad Mariána Gazdíka je prvý kompletný a necenzurovaný. Kniha je určená pre milovníkov kvalitnej svetovej literatúry, futuristických diel a spoločenskej satiry.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prekrásny nový svet. Přihlašte se a napište ho.

Cimeřan
včera 2.5 z 5

Tak skvělé téma a tak neuvěřitelně nezáživný styl. Některé knihy prostě stárnou. Zajímalo by mě, o jakém vizionářském románu se bude mluvit jako o revolučním za dalších 100 let, jelikož tohle scifi už je bohužel skoro realitou.

Nedočteno, doposloucháno v podání Michaela Yorka.

Polli
28.11.2024 2 z 5

Kdyby byla celá kniha v duchu rozhovoru Johna Divocha s Mustafou Mondem ke konci knihy, tak by to byla skvělá kniha. Nicméně 3/4 knihy nebyly moc čtivé.

felixrr
23.11.2024 3 z 5

Téměř 100 let věku knize na kvalitě neubírá, celková úroveň bohužel ano. Předpokládám, že ani autor nepředpokládal, že předložená budoucnost se stane realitou, přesto je tu pár zajímavých myšlenek a odrazů v současném světě.

Styl psaní mi ale nesedl. Úvod se četl dobře, ale přibližně od části s rezervací divochů se děj zamotal do zbytečných popisů, překrývajících se linek a prostě nudy. Stejně tak tu chybí nějaký zvlášť úderný konec. Přečteno v originále.

Knižní novinky (43. týden)

18.10.2020

Jednou z hlavních funkcí přítele spočívá v tom, aby snášel (v mírnější a symbolické formě) tresty, které bychom rádi uvalili na své nepřátele, avšak nemůžeme.

Petrklíč a krajina mají jednu velkou chybu: jsou zadarmo. Láska k přírodě nezaměstná žádnou továrnu. Proto bylo rozhodnuto, že se láska k přírodě odstraní, nikoli však sklon používat dopravních prostředků. (…) Predestinujeme masy k odporu vůči přírodě, avšak zároveň je uzpůsobíme tak, aby našly zalíbení ve všech sportech v přírodě. Přitom dbáme, aby každý sport vyžadoval složité nářadí. Takže teď nejen používají dopravních prostředků, ale jsou také spotřebiteli průmyslového zboží.

Ano, v tom to je. Když je člověk jiný, zůstává osamělý.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Prekrásny nový svet v seznamech

v Přečtených2 479x
v Chystám se číst1 305x