Přemyslova krev přehled

Přemyslova krev
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/348815/bmid_premyslova-krev-Mr1-348815.JPG 4 29 29

Píše se rok 999. Umírá kníže Boleslav a zůstávají po něm tři synové. Nejstarší Boleslav, prostřední Jaromír a nejmladší Oldřich. Ovšem knížecí stolec je jen jeden. A českou zemi obklopují kořistní vladaři, kteří využijí každé nesvornosti. Z jedné strany Boleslav Chrabrý a jeho Polané, že druhé říše vedená mladičkým, leč velmi ambiciózním císařem Otou. Uvnitř čerstvě christianizované země to rovněž vře; stará víra má hluboké kořeny. Historické drama začíná! Místy kupodivu vedené jako konverzační komedie. Což jen přiostřuje břit dění...... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přemyslova krev. Přihlašte se a napište ho.

Morana107
21.07.2024 4 z 5

České hry o trůny

Střet dvou tajemných světů, jedna plná bázně, pokory a svatého ticha ve jménu kříže, druhá přímo jiskří tajemnou energií, živočišností, touhou a ozvěnou našich předků a jejich bohů.

Přemyslova krev by logicky měla být o dědicích Přemyslova stolce a ona jim opravdu velká většina příběhu věnována je, přesto si srdce čtenáře získají spíš postavy vedlejší. Proč? Oldřich je Kazisvět VI. z boží vůle král, Jaromír zas slaboch a z Břetislava ta křesťanská svatost přímo odkapává.

Přemyslův rod si však svou pozicí na stolci nemůže být jist, těch, co by chtělo zaujmout jejich pozici bylo mnoho, ovšem nikdo neoplýval takovou mocí jako Vršovci.
Hrdý medvědí rod s muži tesanými z velmi tvrdého kamene, jeden z nich by se však od svých bratrů nemohl lišit víc.
Velesův vnuk, Svarogův žrec a Vesnin milenec, Hněvsa Vršovic. Přeze všechna protivenství vždy pln nakažlivé radosti ze života a jeho darů, narozdíl od jeho bratrů byl vždy dvorný k ženám, které mu při pohledu na jeho zářivou podobu a ohnivou kštici padaly k nohám. Nikdy se nebál intrik ani zrady, pokud si to žádaly okolnosti, nezapomínal však na své závazky a věděl, kde má hranice.
Svému úhlavnímu nepříteli Jaromírovi vzal vše, zbavil ho mužství, z jeho ženy udělal svou, syna vychoval k obrazu svému a to jeho si Hovora představí, když se řekne otec, a jako třešinku na dortu mu uzme i svobodu.

Hněvsův konec je vskutku velkolepý, svůj vlastní život položil na oltář tomu, zač brojil celý život, a nutno říct, že jsem jeho odchod opravdu obrečela, nicméně
jeho vlastnosti i tvář pokračují v synovi, kterého mu dala Jaromírova žena.

Plamínek staré víry dohořívá jen zdánlivě a na božištích dál planou vatry. A s touto knihou znenadání znovu doutnají dávno vyhaslá ohniště, ohniště zapomenutých časů, příběhů a životů.

Přijměte pozvání na český dvůr, který byl nejspíš úplně jiný, než jak jsme slýchali na hodinách dějepisu.

Aktevi
15.06.2023 5 z 5

Chtěla bych autorce vzdát hold, kniha mě naprosto uchvátila. Narazila jsem na ni úplnou náhodou na Světě knihy. Protože mám ráda českou historii, zvláště Přemyslovce, zaujala mě. Když jsem knihu začala číst, zjistila jsem, že skrývá mnohem víc a dalece předčila má očekávání. Nejenže má autorka perfektně nastudovaná historická fakta a čtivým jazykem jim dává život, ale celý příběh je protkaný jemnou nenásilnou linkou fantasy. Člověk v klidu může uvěřit, že před tisícem let, kdy v Čechách spolu soupeřila stará Slovanská víra s nově nastupujícím křesťanstvím, mohla se magie popisovaná v knize skutečně existovat. Nad to je kniha celkově milá, čtenáře pobaví i potěší. Už teď vím, že se ke knize v budoucnu vrátím a pokud autorka vydá něco dalšího, budu se těšit.

Celestine
13.04.2023 3 z 5

Přemyslova krev je... výživná. Muselo dát obrovskou práci ji napsat, ilustrovat a vydat. Stejně tak dá obrovskou práci ji přečíst. Byla by to skvělá učebnice. Ale obávám se, že to není příběh. Pokud máte rádi místy suchá, místy snad až příliš naturalistická fakta, je to kniha přesně pro vás.

Kniha Přemyslova krev v seznamech

2017  81%Přemyslova krev