Převorství u pomerančovníku přehled

Převorství u pomerančovníku
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465159/bmid_prevorstvi-u-pomerancovniku-N1d-465159.jpg 4 581 581

Kořeny chaosu série

1. díl

Svět je nesmiřitelně rozdělený. Královenství nemá dědičku. A dávný nepřítel se probouzí. Říši Inysu už přes tisíc let vládne berethnetská dynastie. Královna Sabran musí počít dědičku, aby svou zemi zachránila před zničením. Stále však není provdaná a ke dveřím její ložnice se plíží hrdlořezové. Ead Duryanová je u dvora jednou z mála cizinek. Vypracovala se na pozici dvorní dámy, ve skutečnosti však zůstává věrná utajenému společenství Rudých panen. Nespouští oči z královny Sabran a pomocí nedovolených kouzel ji tajně ochraňuje. Na opačné straně temného moře se dívka Tané celý život cvičí v bojovém umění, aby se mohla stát dračí jezdkyní. Okolnosti ji však doženou k rozhodnutí, které ohrozí celou její budoucnost. Západ a Východ tvrdošíjně odmítají spolupracovat, avšak síly zla procitají z tisíciletého spánku... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Host

The Priory of the Orange Tree, 2019

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Převorství u pomerančovníku. Přihlašte se a napište ho.

Yorika
11.11.2024

Především, vyobrazení milostných vztahů je velmi jemné a decentní a mě už opravdu nebaví lidé ( viz některé komentáře níže ) kteří hledají chyby tam kde nejsou. Samotný příběh je složitý ale čtivě napsaný. Velký počet postav může být zpočátku horší na orientaci v ději ale každá postava zde má své místo. Charaktery jsou trochu plošší. Přece jen je vidět, že kniha byla napsána spíše pro mladší čtenáře. Jsou zde draci, je zde nadpřirozeno. Plus za krásnou obálku knihy. Čtenářům fantasy se kniha jistě bude líbit.

sarkafarka1900
05.11.2024 4 z 5

Četl jsem na výzvu své šestnáctileté dcery, která tvrdila, že přečtu maximálně 100 stran :-). Většinou knihy jsem byl ale příjemně překvapen. Pečlivým prokreslením atmosféry mi to místy připomínalo dobrodružné knihy mého dětství :-). Je pravda, že dějových linek bylo dost, ale při udržení pozornosti a častém nahlížení do mapy v knize se dají sledovat. První cca 3/4 jsou skutečně dobré, z hlediska logiky děje mám v podstatě výhradu jen k útěku Lotha z Yscalinu, kdy není konzistentní to, že draci jsou vylíčeni tak, že vidí všechno, co se v království "šustne", a přesto se najednou dcera krále dokáže s Lothem sejít přímo v paláci a Lothovi pomoci. Poslední čtvrtina už v některých ohledech působí trochu odbytě, např. u některých rozhovorů Tane a Ead se ztrácí, kdo zrovna mluví, nebo je divné líčení, jak si Bezejmenný nakonec v podstatě nalehl sám na meč (možná to je o překladu). Hraniční je líčení vztahů Ead se Sabran a Roose a Jannarta z hlediska explicitnosti (ale vzhledem k věku předpokládaných čtenářek budiž). Aby to ale nepůsobilo tolik LGBTI, mohl být více vykreslen vztah Margret a Thariana. Na druhou stranu mě positivně zaujalo, že Ead a Sabran spolu rozebírají a uvědomují si, že kvůli jejich vztahu se nemohou sobecky vykašlat na své povinnosti vůči království a převorství. Také je důležitý motiv, že nejde bezmezně odpouštět vše včetně sebezávažnějších provinění, ale, pokud se někdo vážně provinil např. zradou mající za následky smrti nevinných, musí následovat trest a to u takových závažných proviněních i trest smrti (jako nejen v klasických pohádkách). Rozhoduji se mezi 3 a 4 hvězdičkami, nakonec dávám za 4, když jsem četl na výzvu dcery a pak jsme o knize spolu diskutovali :-).

knihy_a_filmy
21.10.2024 5 z 5

Tohle jsem si zamiloval! Je to trošku pomalejší, ale vůbec mi to skrz rozsah knihy nevadilo. Přímo vyhledávám koncept příběhu v příběhu > a Převorství se skládá jak z jednotlivých příběhů okolo hlavních postav, tak z příběhů postav minulosti/historie, ke kterým se vracíme a jsou pro celou knihu důležité. Fantasy je jeden z mých oblíbenějších žánrů a tohle je přesně to, co mě bavilo. Složitost… magie, světa (Ten je rozdělený a v každé oblasti pěstují jinou víru a přesvědčení o historii, a postupně se ukazuje, která strana žila ve lži. Značnou část knihy sledujeme tyhle odlišnosti odděleně, než se úhly pohledu kapitol začnou skrze pohyby postav propojovat) pro mě víc než splnili očekávání od knihy. Dál - je to historická fantasy - a ten vibe mi to taky předalo skvěle. Vlastně to má z nějakého úhlu pohledu dost společné se Hrou o trůny (ty draky tím myslím minimálně) - jen ty surové scény nejsou tolik explicitní. Postavy, které děj táhnou tu byly za mě naplno využity a celkově cením výrazné ženské hrdinky, které Samantha Shannon umí brilantně postavit do světla i do temnoty. Myslel jsem, že má vycházet druhý díl, ale zjistil jsem, že jde o prequel - každopádně bych si pokračování představit dokázal.
Doporučení moc moc veliké!!!

Kniha Převorství u pomerančovníku v seznamech