Príbeh služobníčky přehled

Príbeh služobníčky
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384034/bmid_pribeh-sluzobnicky-mnb-384034.jpeg 4 2890 2890

Margaret Atwood je kanadská spisovateľka, poetka, feministická a politická aktivistka. Je nositeľkou viacerých prestížnych literárnych ocenení vrátane Bookerovej ceny. Román Príbeh služobníčky potvrdzuje jej povesť veľkej prozaičky. Vo svojej tvorbe sa už viackrát vcítila do zložitej psychiky modernej ženy, no tentoraz sa obracia do budúcnosti. Pohľadom literárnej postavy Fredovej opisuje zákutia skryté pod pokojnou fasádou Gileádskej republiky. Fredova je národný majetok, je Služobníčka a vďaka priechodnými vaječníkom sa v Gileáde, kde pôrodnosť klesla na nebezpečne nízku úroveň, stáva vzácnym tovarom. V noci v prázdnej izbe si však Fredova spomína na časy, keď láska stála nad všetkým, ženy pracovali a milovali. Podľa románu bol nakrútený úspešný seriál, ktorý dostal prestížnu cenu Zlatý glóbus.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Slovart (SK)

The Handmaid's Tale, 1985

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Príbeh služobníčky. Přihlašte se a napište ho.

D.-e.-e.-
19.12.2024 5 z 5

Jak já jsem ráda, že jsem po pro mě nudné a absolutně nepoutavě napsané trilogii Venkovské sídlo, narazila na tak úžasnou knihu, jakou Příběh služebnice bezpochyby je. Přikoval mě a už nepustil. S hlavní hrdinkou jsem prožívala vše. Naprosto mě ten svět uchvacoval, bez ohledu na to nebo právě proto, jak strašný byl. Chtěla jsem vědět stále víc a víc, což mi autorka tak akorát dávkovala. Nevysolila všechno najednou od A do Z. Retrospektivní návraty, vidění současnosti úzkou optikou hrdinky, kdy ani ona mnohdy neví víc, než čtenář.... prostě všechno hodnotím na jedničku s hvězdičkou a velmi se těším na dvojku a hlavně na následný seriál. Určitě se pokusím sehnat i další autorčiny knihy, protože jsem nadšená! Díky, Margaret!

martianekk
10.12.2024 4 z 5

Kniha kanadské spisovatelky je antiutopický román. Současnou Ameriku sužuje neplodnost, a proto zbylé plodné ženy, kterým se říká „služebnice“, jsou násilně nuceny k početí a rození dětí. Podle této knihy byl natočen americký seriál a obojí se podle mě vydařilo.

gabriela8591
22.11.2024 2 z 5

Kdyby alespoň ten konec nějak dopadl.. čtivé to je, ale jinak nudná fikce

Tipy na filmy a seriály podle knižní předlohy

07.04.2024

100 nejčtenějších knih roku 2022

27.12.2022

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2022)

04.09.2022

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Žárlit se přece dá jen na člověka, který má něco, o čem si myslíme, že bychom to měli mít sami.

Ocenění knihy (3)

1987 - Arthur C. Clarke Award
1987 - Commonwealth Writers' Prize (Best Book - Canada and the Caribbean)
1986 - Los Angeles Times Book Prize (Fiction)

Kniha Príbeh služobníčky v seznamech

v Přečtených4 097x