Příběh spořádané rodiny přehled
Rosa Ventrella
Hlavní hrdinka Maria má rebelskou povahu, která se v patriarchálním prostředí italského jihu moc nenosí. Postavy zde žijí jako ve vězení, nedokážou se vymanit z tradic konvenčního prostředí, kde jejich identitu určuje rodinné a sociální prostředí. Dívka vyrůstá v osmdesátých letech v chudinské čtvrti apulijského Bari. Spolu s ní sledujeme materiální i morální chudobu zapadlého městečka. Její dospívání však neurčují ani tak „olověná léta“ jako po generace trvající nevraživost mezi některými sousedy a otcova zuřivost, jež v cholerických a neutuchajících vlnách doléhá na celou rodinu. Největším vlnolamem je ale v tomto případě jeden z Mariiných bratrů, a byť otec nešetří nikoho, Maria jako jediná může být otci nablízku, aniž by jí to dříve nebo později způsobilo jinou újmu než psychickou. Tedy do té doby, než se jejím nejlepším přítelem stane Michele, syn místního mafiánského bosse. Roky plynou a Maria se musí vzdát jediného kamaráda, aby upokojila otcův hněv a touhu po pomstě za rodinnou tragédii. Co ale přinese Mariina dospělost? Poslušnost otci, nebo vzpouru a cestu za snem?... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2019 , ArgoOriginální název:
Storia di una famiglia perbene, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Příběh spořádané rodiny. Přihlašte se a napište ho.
talská literatura! Pro mě vyhledávaný fenomén, příběhy plné slunce, moře, kávy, ale i chudinských čtvrtí, ukřičených dialogů a velkých šarvátek.
Takový je i Příběh spořádané rodiny – patriarchální rodina v čele s despotickým otcem, tiše trpící matkou, dvěma syny a rebelující školačkou Mariou, která touží vést jiný život než ten, který má před sebou nalinkovaný. Toto přání ji spojí v silné přátelství s Michelem, lehce obézním a kolektivem ignorovaným chlapcem, který je synem místního mafiánského bosse. Jejich odlišnost a vzájemný rovnocenný vztah je pro ně světlem na konci tunelu, vyhlídkou na budoucnost, kterou si určí oni sami a nikoliv chudinská část Bari a místní zvyklosti.
Stejně jako v knihách Eleny Ferrante i v Příběhu spořádané rodiny hodnotu člověka určuje to, z jakého prostředí pochází. Determinován je rodinnými vazbami, sociálním statusem i činy svých předků. Cestou jak se dostat z tohoto generačního bludného kruhu je vzdělání a posouvání hranic ve své vlastní hlavě.
Téma jak vystřižené z Geniální přítelkyně, jen ústřední dvojice je tu jiná…
Od autorky jsem četla již knihu Pomluva, která se mi velmi líbila, a tak jsem se chtěla samozřejmě pustit i do tohoto titulu. A těší mne, že nejsem vůbec zklamaná.
I zde se noříme do ulic chudé čtvrti jednoho italského města a pozorujeme příběh rodiny, která nemá rozhodně na růžích ustláno. Rosa Ventrella opět vypráví příběh očima dospívající dívky a nutno říct, že je to její silná stránka. Hlavní postava této knihy, Marí, nedostala do života ty úplně nejlepší karty - chudá čtvrt, nebezpečné prostředí k vyrůstání, těžké vztahy nejen v rodině, ale i zlá krev mezi sousedy. Ale ona se přesto dokáže zatnout a hledat své místo na světě - díky své bystrosti, inteligenci a tvrdošíjné rebelské povaze. Což je prostě hrdinka podle mého gusta.
Čtenářům je naservírován příběh o hledání sebe sama, o očekávání od sebe samého, od společnosti, od rodiny, v níž pevnou rukou vládne muž, jehož slovo má být to jediné správné. A hlavní hrdinka se tomu snaží ubránit. Zároveň tu autorka opět realisticky ukazuje život sociálně slabší rodiny, který jakoby působil ještě o to tíživěji, když ho autorka srovnává s touhami postav po lepším, bohatším životě.
Ačkoliv Pomluva mne bavila o chloupek více, i Příběh spořádané rodiny si mne získal. Mimo jiné také svojí lehce melancholickou, přitom dost podmanivou atmosférou. Pro mne je tohle v poslední době jedna z mála knih, od které se mi špatně odtrhávalo. Autorka prostě umí. A pokud od ní u nás vyjde něco další, rozhodně se do toho vrhnu po hlavě. Za sebe určitě moc doporučuji
Kniha Příběh spořádané rodiny v seznamech
Podmanivé vyprávění o dětství a dospívání v 80. letech v chudinské čtvrti jihoitalského Bari. Jako fotografie ve starém albu si Maria vybavuje v paměti jednu vzpomínku za druhou a pomalu skládá obrázek svého dětství, které bylo silně ovlivněno otcovými záchvaty zuřivosti, sociálními podmínkami a tradicemi patriarchální společnosti. Matka, oba bratři, příbuzní, kmotry, sousedé, kamarád Michele i spolužáci ze školy, ti všichni ovlivňovali a formovali malou Mari a pomáhali jí, ať už vědomě či nevědomě, nalézt samu sebe a své místo v životě.
Vzpomínání to není nijak radostné, převažuje spíš smutek, bolest a melancholie. Nemohla jsem se zbavit pocitu, že se děj odehrává mnohem dřív, snad někdy v 50. letech. Síla opravdovosti spočívá především v autorčině detailní znalosti prostředí. Lehce otevřený konec vnáší do bezútěšné atmosféry alespoň špetku naděje.