Příběh tisící druhé noci přehled

Příběh tisící druhé noci
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/285872/bmid_pribeh-tisici-druhe-noci-gq8-285872.jpg 4 30 30

Román z prostředí Vídně 19. století mistrně vykreslující neblahé osudy a charaktery postav, kterým do života zasáhl příjezd perského šáha. Šáh ve Vídni zatouží po noci s jednou z vdaných žen a tuto společensky nepřijatelnou situaci pomůže vyřešit baron Taittinger, dragoun, přidělený do Vídně ke zvláštní službě. Doporučí dvojnici Mizzi, s kterou má nemanželského syna a která žije v nevěstinci. Šáh je spokojený a malá Mizzi dostane dárek – perlový náhrdelník. Baron je odvelen zpátky do kasáren, Mizzi se cítí bohatá a má velké plány...... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Volvox Globator

Die Geschichte von der 1002. Nacht, 1939

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Příběh tisící druhé noci. Přihlašte se a napište ho.

Borek9
24.11.2024 5 z 5

Výborně namluvená audio verze Jiřím Ornestem, velmi dobrá režie i hudební doprovod. Příběh místy čitelný a předvídatelný až moc. Je cítit trochu averze vůči tehdejší marnotratné a lehkovážné rakouské aristokracii i nabubřelosti perských diktátorů, kteří by si chtěli koupit svět. Autor uměl nahlížet velmi zajímavě na děj očima protagonistů z různých společenských vrstev. Na svou dobu mistrné dílo.

R47
16.11.2024 3 z 5

Ze začátku mě to strašně bavilo. Ta konfrontace se šáhem a jeho viděním Evropy a toho, co si Evropané myslí, že v noch vidí... Pak to ale něhak ztrácelo a víc a víc se to stávalo obyčejným. Myslím, že za půlrok děj úplně zapomenu.

maja2712
14.11.2024 4 z 5

Poslouchala jsem na ČRo. Knihu bych si k přečtení asi nevybrala, jsem však ráda za její poslech. Příběh krásně pluje jako loďka po Dunaji, autor si hezky pohrál s podáním příběhu, který - ač je docela neveselý - působí jako nevinné vyprávění o něčem naprosto banálním a běžném až se vám úsměv dere na rty. Námět byl také velice zajímavý - příjezd znuděného šáha do Vídně, kde se mu rakouský císařský dvůr snaží ukázat to nejlepší, co mají, požadavek šáha však rozběhlé oslavy trošku zamotá. V příbězích, kde vystupují eunuchové jako rádcové vládců, mě často zaujme jejich uvažování, které jakoby ve všech knížkách psal jeden člověk. A nakonec téma dospělácké lehkovážnosti s časem nabalenými neblahými důsledky bylo hezky rozpracované.

Kniha Příběh tisící druhé noci v seznamech