Přijde Mordor a sežere nás aneb Tajná historie Slovanů přehled

Přijde Mordor a sežere nás aneb Tajná historie Slovanů
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363440/mid_prijde-mordor-a-sezere-nas-aneb-taj-iWh-363440.png 4 30 30

Přijde Mordor a sežere nás je knihou „on the road“ na východoevropský způsob. Stále zářivější hvězda polské literatury Ziemowit Szczerek projel zemi v potížích: Ukrajinu. Obešel se bez povinného sentimentu, kapesník nevytáhl ani jednou. Naopak, jako znamenitý pozorovatel a talentovaný stylista líčí ukrajinské reálie s břitkým humorem a nadsázkou. Nečekejte postsovětskou uniformitu a nudu, Ukrajina Szczerekovýma očima je nečekaně barvitá a exotická. A co víc, autor píše i o nás: ukrajinské komplexy a historické nesebevědomí téměř ve všem se podobají českému DNA více, než bychom si kdy byli ochotni přiznat. Kniha tě, laskavý čtenáři, vtáhne do dobrodružného a trošku divokého světa kdesi na Východě, přitom nevytáhneš paty z domova. Easy pядep!... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje
Vydáno: , Větrné mlýny

Przyjdzie Mordor i nas zje czyli Tajna historia Słowian, 2013

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přijde Mordor a sežere nás aneb Tajná historie Slovanů. Přihlašte se a napište ho.

Mijagi
18.08.2022 4 z 5

Tohle není cestování s Baedekerem po Ukrajině. Nečekejte výčet památek ani doporučení, kde se dobře najíte. Tohle je naprostý úlet. Několik pařících výletů polského autora na Ukrajinu. Tam se společně se svými přáteli dostává na šedivých sídlištích do rauše pomocí levných drog, respektive v místních lékárnách legálně zakoupených přípravků míchaných s všemožným alkoholem. A v tomto stavu pak diskutují o Slovanech, národní identitě Ukrajinců a Poláků, vztazích mezi nimi, jejich postavení v rámci Evropy a samozřejmě také o jejich pohledu na Rusko. Ač by se mohlo zdát, že je autor totálním lůzrem, který ze sebe nemůže vyplodit nic kloudného, má překvapivě trefné, nakažlivě ironickým stylem podávané myšlenky, otevírající navíc prostor k dalším intelektuálním diskuzím. Pokud se tedy nenecháte odradit vulgaritami a drogovými mejdany, najdete netradiční filozoficko-cestovatelské dílo. Hashtag: #gonzo žurnalistika

Čičolina
13.01.2022 3 z 5

On the road - to jsem četla před lety a bylo to krásné, ač jsem byla skoro o dvě generace mladší. Dnes jsem o tolik starší a z prvních stránek knihy jsem dostala strach, že to nedám, že jsem stará a nebudu rozumět mluvě a tak. Ale jo, trochu mě iritovalo to paření
, ale dnes to tak je, ostatně chlastu z těch stimulantů bylo stejně zase nejvíc. A byla to jízda zasmušilou zemí, chudou a ubohou a taky trochu o ubohosti každého z nás. Líbilo.

Sisssi
15.07.2020

Znamenitý pozorovatel? Talentovaný stylista? No já nevím... Hledat výšiny a propasti národních povah mezi pár zhulenci nebo hospodskými povaleči mi vždycky připadalo zcestné (což je do jisté míry honba za národní povahou celkově). Bohužel nevidím v knize ani tu barvitost a exotičnost, ale spíš tu uniformitu a nudu - ne postsovětskou, ale uniformitu a nudu několika mladých vyhulů, kteří jsou úplně stejně bezradní a vykoření, jako kdekoli jinde na světě. Je to taková ohraná písnička: Polák má komplex méněcennosti před západem, tak jede na Ukrajinu. Němec má komplex méněcennosti před Francií a Británií, tak jede do Polska, Francouz má komplex před Britem, Brit před Američanem, Američan se zase cítí jako výsledek nekonečného míšení a má zase komplex méněcennosti, protože nikam nepatří, nikde nemá kořeny... Groteskní a zároveň smutný kolotoč.

Kniha Přijde Mordor a sežere nás aneb Tajná historie Slovanů v seznamech

v Mé knihovně10x