Proces přehled
Franz Kafka
Proces je nejčtenější, nejpřekládanější a nejčastěji adaptovaný román Franze Kafky (1883-1924). Kdo nezná Kafkův život, je románem vtažen do nepochopitelného soukolí byrokracie, v němž má vše svůj řád, ale ničeho se nelze dobrat, a zvláště ne spravedlnosti; do tolik známých praktik totalitních režimů, kde genocida a zvůle soudnictví jdou ruku v ruce. Cílem je ponížení člověka. Vzít mu důstojnost a dohnat ho k vlastnímu obvinění, v němž je smrt úlevou a vysvobozením. Tím je zachycen obecně platný princip a tím je také román nadčasový. Kdo však životopis Franze Kafky zná, vidí zde další paralelu – ženu. Šest let trýznivé lásky Franze Kafky s Felice Bauerovou, německou dívkou, se kterou byl Kafka dvakrát zasnouben. První zásnuby byly zrušeny sice na Kafkovo přání v Berlíně roku 1914 v hotelu Askánský dvůr, ale snoubenec se přesto cítil nesmírně ponížen, protože se vše odehrálo veřejně. Byl vystaven „soudu“ před celou rodinou Felice, a to nečekal. Krátce na to, začal psát Proces, svůj první román, který končí větou „Jako pes,“ pravil, bylo to, jako by ho stud měl přežít. Manželství vnímal Kafka jako konvenci – být dobrý, správný muž. Takové pojetí se ovšem vůbec neslučovalo s psaním. Mou jedinou vášní jsou ty moje noční škrabanice, napsal v dopise. Proces je vedle Zámku a Ameriky Kafkovým třetím románem. Ani jeden z nich ovšem nebyl dokončen. Předem je tedy dáno, že hledání významu bude i touto fragmentárností znesnadněno. Nakonec však nezáleží na tom, proč Kafka román napsal, ale jaké osobní poselství nám, každému jedinému čtenáři, předává.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno:Originální název:
Der Process, 1925
Interpreti: Jiří Ornest
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Proces. Přihlašte se a napište ho.
![HollyUndead HollyUndead](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/344693/m_hollyundead-Pb0.jpg?v=1653918587)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tento nedokončený román byl mým prvním setkáním s Franzem Kafkou. Velice mne zaujala originalita tohoto díla, ať už se to týká myšlenky či kompozice. Odstavce dlouhé několik stran, dlouhé dialogy postav i různé myšlenkové procesy hlavní postavy, s tím vším jsem se ještě dosud v takové podobě nesetkal. Navíc jsem četl již několik knih s vězeňskou tématikou, ale snad v žádném díle jsem se nesetkal s takovou nevědomostí hlavní postavy. To bylo též velice originální a zajímavé. Celé to bylo prodchnuté paranoiou, sledováním a temnými zákoutími tehdejší doby. Je jisté, že tento román v sobě ukrývá mnoho různých možných interpretací. Mě se kniha líbila, i když jsem občas měl problém se do některých pasáží začíst a pochopit jejich význam. Nicméně i tak jej hodnotím velice pozitivně.
![Hanys_ Hanys_](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Možná nedokončené, ale tím jak je to všechno schizofrenní, tak to vlastně působí, že tomu nic nechybí. Celkem síla.
Hotel Ville a další knižní novinky (26. týden)
26.06.2022
Nové eknihy zdarma ke stažení (2. díl)
24.03.2019
„Správné chápání nějaké věci a nepochopení téže věci se vzájemně zcela nevylučují.“
Kniha Proces v seznamech
v Přečtených | 3 613x |
v Mé knihovně | 923x |
Jak to tady čtu, dopustil jsem se chyby tím, že jsem začal tímhle Procesem. Prý jsem měl začít Proměnou, Amerikou a Zámkem. Beru na vědomí a zkusím to napravit.
Pořád jsem jen četl, Kafka, Kafka, Kafka, snad nejznámější spisovatel žijící v ČSR. Musím si od něj také tedy konečně něco přečíst. Četl jsem a dost trpěl. Vůbec ne proto, že by to bylo špatně napsáno. Jsem odolný čtenář a tak jsem brzy pochopil o co autorovi jde. Ale je to tak depresivní, že jediné co jsem si přál bylo to, aby už byl konec. Asi škoda, že to nedopsal, třeba by se ve skutečnosti probudil a zjistil, že to vše byl jen jeden z těch odporných snů. Každý máme občas nějaké. Protože si Kafka drží od první až do poslední stránky tu svou linii odepřu mu jen tu jednu hvězdu.