Proces přehled

Proces
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537843/bmid_proces-663765f68670c.jpg 4 2177 2177

Proces je nejčtenější, nejpřekládanější a nejčastěji adaptovaný román Franze Kafky (1883-1924). Kdo nezná Kafkův život, je románem vtažen do nepochopitelného soukolí byrokracie, v němž má vše svůj řád, ale ničeho se nelze dobrat, a zvláště ne spravedlnosti; do tolik známých praktik totalitních režimů, kde genocida a zvůle soudnictví jdou ruku v ruce. Cílem je ponížení člověka. Vzít mu důstojnost a dohnat ho k vlastnímu obvinění, v němž je smrt úlevou a vysvobozením. Tím je zachycen obecně platný princip a tím je také román nadčasový. Kdo však životopis Franze Kafky zná, vidí zde další paralelu – ženu. Šest let trýznivé lásky Franze Kafky s Felice Bauerovou, německou dívkou, se kterou byl Kafka dvakrát zasnouben. První zásnuby byly zrušeny sice na Kafkovo přání v Berlíně roku 1914 v hotelu Askánský dvůr, ale snoubenec se přesto cítil nesmírně ponížen, protože se vše odehrálo veřejně. Byl vystaven „soudu“ před celou rodinou Felice, a to nečekal. Krátce na to, začal psát Proces, svůj první román, který končí větou „Jako pes,“ pravil, bylo to, jako by ho stud měl přežít. Manželství vnímal Kafka jako konvenci – být dobrý, správný muž. Takové pojetí se ovšem vůbec neslučovalo s psaním. Mou jedinou vášní jsou ty moje noční škrabanice, napsal v dopise. Proces je vedle Zámku a Ameriky Kafkovým třetím románem. Ani jeden z nich ovšem nebyl dokončen. Předem je tedy dáno, že hledání významu bude i touto fragmentárností znesnadněno. Nakonec však nezáleží na tom, proč Kafka román napsal, ale jaké osobní poselství nám, každému jedinému čtenáři, předává.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: audiokniha , Radioservis
Originální název:

Der Process , 1925


Interpreti: Jiří Ornest
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Proces. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (278)

oneironaut
14.06.2024 5 z 5

Naprosto geniální. Četl jsem ji už mnohokrát a ještě mnohokrát budu.

ondra295
03.06.2024 5 z 5

Kniha, která se velice nepříjemně četla a byla neskutečně absurdní, ovšem možná i díky tomu ve výsledku udivuje svou genialitou. Samozřejmě ta absurdita všech procesů je tu přehnaná, ovšem bohužel není možné nevidět i určitou podobnost s dnešní dobou, kdy ten úřednický moloch občas funguje velice podobným absurdním způsobem. Nikdo vlastně neví, co po kom chce, většina lidí svou práci dělá jenom proto, že jim někdo jiný řekl, ať to tak dělají a výsledkem je naprostý chaos, který nejenže nedává smysl, ale navíc je vzájemně tak promotaný, že proti němu nejde bojovat. Jedno z těch děl, která lze označit za nadčasová.


theozijenamarsu
29.05.2024 4 z 5

Kniha je absolutně nepochopitelná a zabývá se tématy mně velice cizími, přesto je něčím zajímavá. Hlavní postavou není nikdo idealizovaný, jak to je ve většině ostatních knih. Navíc po celou dobu se o hlavní postavě píše pouze jako o "panu K.", případně "Josefu K.". Konec byl pro mě dost nečekaný.
Dalším faktorem, který mě zaujal, je fakt, že kniha je v podstatě nedodělaná a na konci si můžete přečíst různé "dodatky" nebo "místa škrtnutá autorem".

všechny komentáře

Související novinky (2)

Hotel Ville a další knižní novinky (26. týden)

26.06.2022


Nové eknihy zdarma ke stažení (2. díl)

24.03.2019


Citáty z knihy (1)

Správné chápání nějaké věci a nepochopení téže věci se vzájemně zcela nevylučují.


Kniha Proces v seznamech

v Právě čtených88x
v Přečtených3 454x
ve Čtenářské výzvě205x
v Doporučených181x
v Knihotéce867x
v Chystám se číst775x
v Chci si koupit119x
v dalších seznamech32x