Proměna přehled

Proměna
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44688/bmid_promena-tBT-44688.png 4 4392 4392

Povídka Proměna začíná probuzením hlavní postavy, obchodního cestujícího Řehoře Samsy (v originále Gregor Samsa) a jeho zjištěním, že se proměnil v obří hmyz (tato základní informace celého textu je čtenáři představena v jediné větě v úvodu). Přestože se snaží svou indispozici skrýt před rodinou, je nakonec odhalen. Vyděšení rodiče a sestra Markétka se rozhodnou Řehoře zavřít v jeho pokoji v jakési domácí internaci. Samsa po celou dobu svého změněného stavu uvažuje racionálně, nepropadá depresím a zachovává chladnou hlavu (jeho první starostí je, jak jako hmyz půjde do práce)... Proměna obsahuje typické kafkovské prvky jako pocit bezvýchodnosti (přestože Řehoř do konce doufá v jakýkoli pozitivní zvrat svého osudu), absurditu (svou proměnu přijal Řehoř s klidem), komicko-tragické momenty (otec bojuje proti Řehořovi házením jablek) i humor. Proměna je dokonce často považována za jedno z nejhumornějších Kafkových děl, jednak využíváním kontrastu racionálního uvažování a absurdní situace proměny v hmyz, jednak užitím paradoxních slovních spojení typu: …„a už klepal na jedny z postranních dveří otec, slabě, ale zato pěstí.“... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Primus

Die Verwandlung, 1915

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Proměna. Přihlašte se a napište ho.

Marketka75
včera 5 z 5

Pro mě byla kniha velice chytlavá a absurdita příběhu mi místy naháněla až hrůzu. Myslím, že každý se nad knihou může zamyslet po svém a odnést si z ní svůj závěr. Já jsem o celém příběhu přemýšlela ještě několik dní po přečtení knihy. Doporučuji nejen jako četbu k maturitě, ale i hlubšímu zamyšlení se.

Monika1717
17.12.2024 4 z 5

Kniha pro mě byla velmi depresívní, Řehoře mi bylo moc líto.

Atara16
14.12.2024 5 z 5

Kdo chce pochopit pochopi.

Knižní novinky (37. týden)

06.09.2020

Proměna Franze Kafky vychází v nejstarším českém překladu

10.10.2016

Ocenění knihy (2)

2016 - Nejkrásnější české knihy roku (Cena Svazu polygrafických podnikatelů)
2005 - Nejkrásnější české knihy roku (Cena ŠČUG Hollar –⁠ Markéta Prachatická za ilustrace)

Kniha Proměna v seznamech

v Přečtených7 677x