Prvních deset let přehled

Prvních deset let
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14181/bmid_prvnich-deset-let.jpg 4 81 81

První vydání Bondyho memoárů z r. 1981, v nichž undergroundový básník popisuje svůj dramatický život v letech 1947-1957. Kniha zároveň poskytuje obraz významné části neoficiální kulturní scény první poloviny 50. let.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prvních deset let. Přihlašte se a napište ho.

TipsyChipsy
20.10.2024 5 z 5

(SPOILER) Bondy píše, že většina memoárů je nuda, ale on nechce psát o malichernostech, které se dějí každému. Píše jen realitu a pěkně to nahustil, podrobně a intenzivně. Toto je zdrojový text, už v jiných knihách (Udělej si ráj; Ani víru ani ctnosti člověk nepotřebuje ke své spáse: Příběh Jany Černé) jsem četla, jak poprvé přišel k Honze a ta mu jen pootevřela dveře, protože víc otevřít nešly, jaký tam měla bordel. Byli mladí, líní, nezaměstnaní, žili jak vandráci, kradli, chlastali, souložili, dávali se zavřít do blázince, vymýšleli blbosti… Do toho Bondy hledal tu správnou filosofii a jeho známí byli stalinisti, trockisti, marxisti, surrealisti, expolionalista, fašista, katolíci a různě podobně. Myslím, že díky upřímnosti, se kterou se svěřuje a přiznává k nejhlubším myšlenkám, (třeba že jako ateista měl kardinální problém, zda je bůh) si získal srdce čtenářů.

ozzak
09.04.2021 5 z 5

Denik z mládi naši legendy Egona Bondyho super kniha

midloch
28.08.2020 5 z 5

Naprosto neuvěřitelná kniha, až si člověk říká, že těch deset let autor vůbec přežil, nám představuje Egona Bondyho od jeho rozhodnutí stát se básníkem až do roku cca 57. Stoprocentní život v době perzekucí a vykonstruovaných procesů, pašování do a z Rakouska, milostné ztracení se u J. K. a další. Určitě stojí za přečtení.

Kniha Prvních deset let v seznamech

Egon Bondy (p)
česká, 1930 - 2007