Půjdu s tebou přehled
Lina Nordquist
Dramatický historický román o lásce opředené temným tajemstvím. Jednoho léta na přelomu devatenáctého a dvacátého století prchají Unni a Armod s malým Roarem z Norska, aby našli nový domov v opuštěné chalupě ve švédském Hälsinglandu. V zemi modrých vrchů a temných lesů, na hranici civilizace a divočiny, musí mladá rodina snášet nejen kruté vrtochy přírody, ale také ústrky ze strany původního majitele chalupy. O tři čtvrtě století později sedí u stolu, který kdysi vyrobil Armod, padesátnice Kåra. Plánuje pohřeb svého tchána Roara. Z temných koutů klíčí temná tajemství. Co se vlastně dělo poté, co Roarovi rodiče do chalupy přišli? Láska Unni a Armoda přesahovala všechno ostatní. A tak je to i s Kåřiným neklidem. Teď chce však Kåra prolomit ticho a všechna dávná tajemství odhalit.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2023 , HostOriginální název:
Dit du går, följer jag, 2021
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Půjdu s tebou. Přihlašte se a napište ho.
Není to úplně špatné, ale knihu s hodnocením 91 procent si tedy představuji jinak. Tohle bylo zbytečně patetické, laciná ždímačka citů, vyloženě na sílu zakomponované dramatické a extrémní chování a vyjadřování postav např. utíkání dětí do nočního lesa, proč se nešly schovat třeba jen do dřevníku, když přišel sedlák? Proč problém řešila hned odložením dítěte? Vadila mi také absence přímé řeči, časté opakování stejnych výrazů, zbytečně melodramatické jednání i použita slovní spojení, určitě by dle mého názoru knize prospělo v tomto ubrat a naopak přidat trochu víc logiky a širší vysvětlení.. hlavní zápletku jsem uhodla malinko za polovinou knihy, bylo tam spoustu různých indicií,ze kterých se to dalo odvodit, takže ani žádné překvapení mě nečekalo... Shrnu to tak, že jde o typický severský ponurý baladický příběh silně útočící na city čtenářů a to na úkor uveřitelnosti .
Tak tahle kniha je mimořádně povedená. Drsný příběh rodiny na přelomu 19. a 20. století odehrávajíci se ve Švédsku mne po celou dobu čtení držel v naprostém napětí. Svůj příběh zde vypráví dvě ženy, které nejen, že je dělí od sebe téměř 100 let, ale i odlišné charaktery. Autorka píše stylem, který vás zanese do švédských hor a vy máte pocit, že dýcháte zdejší vítr a jste při tom všem. Dokonale vykreslí tyto dvě ústřední postavy a odhalí je až na kost. Nemám co vytknout. Kniha zobrazuje kruté životní osudy protkané obrovskou láskou a vůlí žít. Jak se již v knize píše, strach nikdy nic nepřináší. Tam proč se bát...stejně všichni jednou musíme umřít.
Sokolník, Lesk soumraku a další knižní novinky (7. týden)
12.02.2023
Kniha Půjdu s tebou v seznamech
Tak nějak mě to knižně táhne k těžkým tématům, k trápení... A když je u toho severský autor, příroda, statek, drsné podmínky, to jsem ve svém živlu... Tady se mi dostalo všeho. Vrchovatě. Až jsem si říkala, že to snad ne, že takovou nálož, jaká se v knize popisuje, snad ani nikdo nemůže zvládnout.
Za mě syrové, působivé, temné. Krásné čtení.