Zima v ráji přehled

Zima v ráji https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15449/bmid_zima-v-raji-uLo-15449.jpg 4 66 66

Ráj série

< 2. díl >

Na zemi, kde stále dominují potomci dinosaurů, mohou lidské bytosti proti strašlivé biotechnologické civilizaci Yilané postavit pouze svůj důvtip. Kerrich, který strávil mládí jako zotročené domácí zvíře těchto ještěrů, má nyní zachránit svůj lid – s pomocí mořeplavců Paramutan. Aby dosáhl úspěchu, musí vsadit do hry budoucnost celé lidské rasy… Zima v ráji je pokračování známého příběhu Harryho Harrisona Na západ od ráje o gigantickém střetu mezi dvěma zcela odlišnými kulturami – ještěřími Yilané a vynalézavými savci, jež se odvážili vyzvat na souboj neomezenou moc inteligentních pla­zů.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Straky na vrbě
Originální název:

Winter in Eden , 1986


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zima v ráji. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

alekis
31.01.2024 5 z 5

Jsou knihy, ke kterým se vracím, protože na mě zapůsobily, pobavily mě, líbily se mi. Často konstatuji, že moje paměť je krátká a mnohé kdysi přečtené odvál čas. Je příjemné si připomenout... a konstatovat, že Ráj opravdu stojí za věnovaný čas.
Takže mám opakovaně přečtenou druhou část série. Opět patřičně dramatické a se širokým záběrem. Boj pokračuje, objevují se četné nové věci a protože případné zájemce nechci připravit o potěšení z přečtení, už mlčím...

SPOILER
Tuto, podle mého humornou epizodu, která nemá mnoho souvislosti s hlavním proudem, si ale nenechám ujít a trochu ji přiblížím. Vo co gou?
Vyvrženkyně z komunity Yilané, řečené Dcery smrti, s pomocí vědkyně Ambalasi uprchnou na neobydlené území, aby tam žily ve svobodě a v pohodě. V takové pohodě, že místo aby se staraly o rozvoj svého nově vznikajícího města, spolupracovaly a zvelebovaly nový domov, tak donekonečna rozebírají filosofické otázky. Vyznávají nové náboženství a zajímá je jen toto, nic jiného... Dobrá výmluva pro jejich lenošení a nezájem. Marná je snaha Ambalasi donutit je k aktivitě.
Takto to nevyznívá moc směšně, ale mně to směšné tedy je. V třetí části příběh žvanivých lenošek (neboť všechno jsou to samice) pokračuje... :-). A pokračují i osudy ostatních postav.
Jsem si jistá, že ne každému milovníku sci-fi by se Ráj líbil. Pro mě je to ale geniální záležitost, skvěle vymyšlená a čtivě sestavená. Smekám pomyslný klobouk, autore!

Mijagi
24.11.2023 4 z 5

Po více než tříletém marném čekání na to, až Laser book vydá tento druhý díl (dávalo to logiku, když vydali i první) jsem to vzdal a knihu si půjčil v knihovně v předchozím, v běžné distribuci již neprodejném vydání od nakladatelství Straky na vrbě a s velkou zvědavostí se pustil do čtení. Bylo jasné, že v úvodní části trilogie Harry Harrison prozradil hodně. Seznámil čtenáře s myšlenkou alternativní historie, na které je celý příběh vystavěn, tj. historie, v níž nevyhynuli dinosauři, a naopak se stali inteligentnějšími než lidé, popsal způsob života Yilané (tak si ještěři říkají), a především jejich biologické vynálezy (to mě bavilo nejvíc), např. Uruketo, vyšlechtěného, ochočeného vodního ještěra využívaného k cestování jako ponorku. S čím tedy mohl zaujmout dále? Je to především nová tlupa. Vedle lidí a Yilané se v „Zimě v ráji“ objevuje třetí skupina – mořeplavci Paramutan. Mají blíže k lidem, nevládnou takovými sofistikovanými nástroji jako ještěři, ale mají natolik zajímavé vlastnosti, zvyky, povahu, že už jen toto samotné dokáže utáhnout značnou část děje. Tomu prospívá i posouvání prostřednictvím tří linek, jenž se postupně protnou. No, ale abych to tady všechno nevykecal: Pokud vás bavila jednička, sáhněte určitě i po dvojce :-)


Predator3313
25.12.2021 5 z 5

Trochu jiný pohled, ale pořád hodně dobré.
Novou šťávu tomu dodali Paramutan, kteří jsou zase trochu jiní než Tanu, ale společnými silami dokáži vypálit ještěrkám rybník :)
A samci Yilane jsou taky suproví.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zima v ráji v seznamech

v Přečtených95x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených12x
v Knihotéce76x
v Chystám se číst20x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

alternativní historie

Autorovy další knížky

Harry Harrison
americká, 1925 - 2012
1995  87%Na západ od ráje
2001  88%Kladivo a kříž
1991  82%Druhá planeta smrti
1995  77%Ocelová krysa
1999  84%Zima v ráji