Revival přehled
Stephen King
Temný a uhrančivý román z pera slavného mistra napětí. Revival vypráví o knězi, který před lety přijel do novoanglického městečka, získal si zdejší obyvatele a stal se přítelem a mentorem malého chlapce. Při tragické nehodě však přišel o rodinu, v plamenném kázání proklel boha a z městečka odešel. Po dlouhé době se chlapec, už jako dospělý muž, s knězem náhodou setkává. Ukáže se, že kněz byl vždy víc než jen sluha boží – jeho fascinace elektřinou a vědou hraničí s posedlostí… Životní příběh obou hlavních postav, jejich setkání a střety jsou šokující a nevyhnutelné a směřují k ohromujícímu vyvrcholení knihy, která je dokonale namíchanou nostalgií šedesátých let a starého dobrého amerického hororu.... celý text
Literatura světová Horory Fantasy
Vydáno:Originální název:
Revival, 2014
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Revival. Přihlašte se a napište ho.

(SPOILER)
Cesty Páně jsou nevyzpytatelné. Nevyzpytatelnější jsou ještě možnosti, kterými lze obejít tradiční chápání našeho světa. Existuje posmrtný život? Pokud ano, odpovídá našim konvenčním představám? Na tyto otázky se snaží odpovědět Charles D. Jacobs, muž, který by pro znovushledání se svojí rodinou udělal cokoli.
Když jsem se s knihou setkal poprvé, nevěděl jsem, co si o ní mám myslet. Zpočátku mě odradila obálka Robina Brichty, která tento román dost znehodnocuje. Čím déle jsem ale o knize přemýšlel, tím více mě přitahovala k sobě. Po nějaké době jsem její tajemné tematice přeci jen podlehl, a času, který jsem jí věnoval, rozhodně nelituji.
Na Revivalu obdivuji to, že se tváří naprosto nevinně. Zpočátku se jedná o tragédii s triviální zápletkou, která nedokáže ničím ohromit. Postupně se tato trivialita vytrácí a z nevinného příběhu se stává napínavý příběh nejen o jednom šílenci a jeho příteli, ale i o samotném fungování našeho světa. Každý z nás má v hlavě nějakou představu o tom, na čem je náš svět postaven. Stephen King přichází se svojí vlastní představou, která by dokázala vyděsit i nejednoho zarytého ateistu.
Revival je rovněž jedna z mála Kingových knih, kde se nevyskytuje jeho tradiční pojetí dobra a zla. I přesto má zlo, které se v této knize moc nevyskytuje, spíše pasivní roli. Charles D. Jacobs není antagonistou, který by konal zlo z nějakého nevysvětlitelného důvodu. Ano, sice je sobecký a arogantní, ale i tyto vlastnosti májí své opodstatnění, což u Kingových záporáků nebývá zvykem. V Revivalu tedy nejde o to, zdali dobro nakope zadek zlu, ale o to, aby zlomenému muži bylo navráceno to, co ve svých mladých letech ztratil.
Třešničkou na dortu je vyvrcholení, které mě překvapilo svoji temnou, leč zajímavou myšlenkou. Revival je důkazem, že Kingovi prospívá psát příběhy, které se drží dost při zemi. Nejedná se o průměrný horor s prvky fantasy, ale o morální dilema jednoho člověka, který ztratil vše, na čem mu záleželo. Revival je dle mého názoru jednou z těch lepších Kingových knížek, které předčí i jeho čtenáři milované horory.

Poprvé jsem ji četla před 8 lety na nemocničním lůžku a dnes jsem ji dočetla po druhé a jednou se k ní vrátím i po třetí.
Něco mezi nebem a zemí existuje. Pro mě to není ani bůh, ani vyústění této knihy, ale něco tam je.:)
„Je to hřích, přát si, aby čas ubíhal.“
Kniha Revival v seznamech
v Přečtených | 1 162x |