Roboti úsvitu přehled
Isaac Asimov
Romány o robotech série
Lidstvo je na pokraji katastrofy. Elijáš Baley se při řešení svého nového – a posledního – velkého případu dostává přímo na hlavní z vesmířanských světů – Auroru. Případ je to velice neobvyklý – byl zničen humanoidní robot Jander Paneel, dvojče Elijášova kolegy Daneela a hlavním podezřelým je vesmířanský robotik a politik dr. Han Fastolfe, kandidát na funkci předsedy Rady Aurory. Hlavním motivem příběhu je Baleyho snaha prosadit po staletí přerušené obnovení kolonizace Galaxie lidmi. A Fastolfe je jedním z mála, kdo podporuje myšlenku, aby se nové kolonizace mohla zúčastnit i Země. Uvědomuje si, že současný stav vede k zániku – vesmířanské světy s jejich dlouhověkými a do sebe zahleděnými obyvateli stagnují a pozemský systém nevyhnutelně směřuje ke zhroucení. Jen nová expanze umožní lidstvu další vývoj. Snaha o propojení se světem Nadace je zde již zřejmá. Není nutno zdůrazňovat, že se Baley ze všech svých sil zasazuje o vytvoření společnosti, která se bude později nazývat Galaktickou říší.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1993 , Klub Julese VerneaOriginální název:
The Robots of Dawn, 1983
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Roboti úsvitu. Přihlašte se a napište ho.
Asimov zde nedělá nic jiného, než že pouze rozšiřuje lore klíčové Nadace - použil na to osvědčeného Eliáše a přestože je úvod knihy lehce prkenný, tak s tím vlastně nemám žádný problém a opět jen obdivně uznávám, jak měl Asimov celou tématiku v malíku, resp. v hlavě.
Jeho vesmír dává smysl, je sexy, je skličující, děsivý, mentorující i motivující zároveň. Za mě je to cca 95% s tím, že nekriticky přijmu konceptuální význam knihy a ochotně přehlédnu mírné nedostatky v budování samotných postav (Eliáš je v tuto dobu zkušený poloVesmířan, ale člověk má tak nějak furt pocit, že je to svým způsobem hrozný trumbera s propůječeným géniem), či samotné jakožedetektivní zápletky.
Knižní novinky (11. - 17. 9.)
10.09.2012
„...uznej, že je hrozně těžké chodit po trávě tak, aby to rámusilo.“
„Robot se nemůže bránit ani vypovídat.“
„Robot nesmí ublížit lidské bytosti a ani odmítnout přátelské gesto.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Roboti úsvitu v seznamech
2009 | Nadace |
1993 | Já, robot |
2009 | Nadace a Říše |
1993 | Konec Věčnosti |
2010 | Druhá Nadace |
Minulý díl jsem hodnotil slovy "Tak tohle se mi líbilo moc. Svižné tempo, zajímavá zápletka." No tak tohle ani náhodou. Nevím, zda je to díky té prodlevě cca čtvrt století. Strašně se filozofuje, o něčem přemýšlí, měl jsem problém to dočíst. Vlastně dočetl jsem to jen z důvodu, že je ještě pokračování.