Roviny života přehled
Julian Barnes
Poslední Barnesova próza Roviny života spojuje – jak to u něj bývá zvykem – „to, co ještě nikdo nikdy nespojil“, aby po textech Žádný důvod k obavám a Vědomí konce vznikla další z jeho meditací dotýkajících se tématu smrti. V nejnovější autorově knize se prolíná téma fotografie a balónového létání a milostný příběh jednoho z prvních vzduchoplavců Freda Burnabyho a slavné francouzské herečky Sarah Bernhartové s velmi osobními úvahami nad ztrátou milované bytosti.... celý text
Literatura světová Novely
Vydáno: 2015 , OdeonOriginální název:
The Levels of Life, 2013
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Roviny života. Přihlašte se a napište ho.
"Při každém vzlétnutí však hrozí zřícení a k hladkým přistáním zase tak často nedochází."
Byl jsem trochu zklamán, protože jsem dříve četl od Barnese Vědomí konce. V první části autor popisuje počátky balónového létaní a nějaký milostný vztah. To mě příliš nebavilo. Pak se věnuje smrti své ženy. To je velmi osobní výpověď o ztrátě, kterou cítí. Tato část stojí za přečtení.
Připravované knižní novinky (6. - 12. 4.)
05.04.2015
Kniha Roviny života v seznamech
fotografování smrt anglická literatura balóny vzduchoplavba truchlení
2012 | Vědomí konce |
2019 | Jediný příběh |
2016 | Flaubertův papoušek |
2015 | Stolek s citróny |
2018 | Než potkala mě |
Knihu mi donesla dcera. Profesorka jim ji prezentovala jako příklad TRUCHLENÍ.
Barnes si nejprve zvolil pro svůj příběh lidi nikterak bezvýznamné – herečku Saru Bernhardt (kterou mj. portrétoval i Mucha), ta byla ve své době nesmírně populární, v balónu se ocitá i Nadar, který pořizuje snímky krajiny. Barnes připravuje jeviště pro své tvrzení „Žal, stejně jako smrt, je jedinečná banalita.“ Pro ty, co už tu nejsou, jistě. Horší to je s pozůstalými.
Když uvidí obraz balónu na mracích, objeví se podobenství s naším životem téměř buddhistické. Obraz kolísá, rozplývá se a mizí – tak jako celý náš život. Ta jedinečná banatita! Sára je už dávno v hrobě, stejně jako Nadar.
V druhé části truchlí autor nad svou mrtvou manželkou. Zde je krásná úvaha o smrti: „Po bitvě u Abú Klea ležely všude kolem hordy mrtvých Arabů Každý měl na paži koženou pásku s modlitbou, kterou složil Mahdí. Sliboval v ní, že britské kulky dokáže proměnit ve vodu. Láska nám poskytuje podobný pocit víry a neporazitelnosti Kličkujeme mezi kulkami jako Sarah, která tvrdila, že dokáže proběhnout mezi kapkami deště. Jenže vždycky se nám náhle zabodne do krku nějaký oštěp, každý milostný příběh totiž v sobě skrývá příběh žalu.“
Vzpomínám na Shakespearův sonet 71. A doufám, že se nám moudrý svět pro naše truchlení nevysměje