Roztomilá travička přehled
Arto Paasilinna
Drobná starenka, vdova po plukovníkovi Ravaskovi, zalieva v krásny slnečný deň záhon sirôtok. Lenže stará dáma je nepokojná. V deň, keď si chodí vyzdvihnúť dôchodok, máva mesiac čo mesiac nepríjemnú návštevu – o veľkú časť peňazí ju prichádza obrať jej synovec so svojimi kumpánmi z Helsínk. Mladí búrliváci sa potom saunujú a opíjajú, bohapusto vystrájajú. Deň dôchodku sa pre starenku stal nočnou morou, a keď zistí, že jej nevie pomôcť ani polícia, rázne vezme osud do vlastných rúk.... celý text
Literatura světová Humor Romány
Vydáno: 2017 , Slovart (SK)Originální název:
Suloinen myrkynkeittäjä, 1988
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Roztomilá travička. Přihlašte se a napište ho.
Humorně laděná kniha, u které jsem se musela smát. I když mi staré dámy bylo líto, obzvlášť na začátku příběhu, jak nepěkné chování zažívala.
Za to ale dokázala bravurně zatočit s prevíty, kteří ji ztěžovali život. Otáčela jsem napjatě stránku za stránkou, copak na ně vymyslí a zdali to vše dobře dopadne pro ní. Závěr knihy pobavil.
Bohužel se obávám ale, že autor nebyl až tak daleko od pravdy. A mnohým seniorům se dějí obdobné patálie měsíc co měsíc, jen ne v takovém měřítku. Alespoň doufám.
Milujem absurdný humor. Osviežujúca jednohubka alebo ako sa krehká starenka s brilantným umom popasuje s nepodareným synovcom a jeho kumpánmi.
Kniha Roztomilá travička v seznamech
2005 | Stará dáma vaří jed |
2006 | Autobus sebevrahů |
2006 | Les oběšených lišek |
2004 | Zajícův rok |
2005 | Chlupatý sluha pana faráře |
Podceňovat staré lidi se fakt nevyplácí. Zas tak naivní a bezmocní nejsou. Ale když to těm třem parchantům konečně dojde, je jaksi pozdě neboť sedí v pekle a jediné, co mohou je chystat pomstu. Jenomže dáma, byť stará, je dámou i v pekle, takže smůla, pánové!
Královsky jsem se bavila. Tenhle finský černý humor je přesně podle mého gusta.