Rytíř Sedmi království přehled

Rytíř Sedmi království
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537883/bmid_rytir-sedmi-kralovstvi-663770d839d9a.jpg 4 1225 1225

Než začala Hra o trůny... Dlouho před událostmi, které znáte ze Hry o trůny, sedí Targaryenové pevně na Železném trůně. To ovšem neznamená, že v Západozemí panuje klid. Bratrovražedný boj uvnitř vládnoucí dynastie rozpoltil Sedm království. A právě v té době křižuje krajem potulný rytíř ser Duncan Vysoký. Anebo Dunk tupý jako lenochův meč? Všechno je to nějak zamotané, a to včetně původu jeho panoše Egga. Tři uzavřené, ale navazující novely ze světa Hry o trůny představují G. R. R. Martina tak, jak si jej čtenáři zamilovali dávno před slavnou ságou – jako jednoho z nejlepších povídkářů žánru. George R. R. Martin (1948) Narodil se v Bayonne v New Jersey jako syn dělníka v docích. Atmosféra přístavu, kde se mísily vůně dálek, spolu s jeho bujnou fantazií vedly k tomu, že již v dětském věku začal psát smyšlené příběhy a prodávat je za drobné mince dětem ze sousedství. Později vystudoval žurnalistiku na Severozápadní univerzitě v Illinois (1971) a nastoupil dráhu profesionálního spisovatele. Hned první Martinův román Soumrak na Worlornu si vysloužil pochvalné kritiky za propracovaný portrét mimozemské kultury žijící v příšeří bludné planety. Následovala pestrá paleta povídek žánru science fiction, hororu i fantasy. Od roku 1983 spolupracoval s televizí a podepsal se jako scénárista pod několik seriálových řad, v čele s novou Zónou soumraku a dramatickou fantasy Kráska a zvíře. Koordinoval také populární knižní sérii Wild Cards ze sdíleného světa postiženého mimozemským virem a řadu povídkových antologií. Konečným triumfem se pro George R. R. Martina stala jeho románová fantasy série Píseň ledu a ohně, jejíž první svazek Hra o trůny spatřil světlo světa v roce 1996. Epická sága ze světa temného středověku protkaného spletitou sítí intrik a zastíněného rostoucí hrozbou ze severu, byla do dnešních dnů ověnčená řadou ocenění (Hugo Award, World Fantasy Award, Locus Poll Award) a stala se předlohou populární seriálové řady HBO. Z plánované sedmidílné ságy dosud vyšlo pět svazků (Hra o trůny, Střet králů, Bouře mečů, Hostina pro vrány a Tanec s draky). František Dočkal (1947) Rodák ze Staré Boleslavi působil jedenadvacet let jako hlasatel a moderátor Československého a Českého rozhlasu v Praze. První krůčky k herectví udělal pod vedením profesorek Jiřiny Stránské a Evženie Podhorské, posléze se jeho doménou stalo mluvené slovo. Jako recitátor barokní a renesanční poezie byl členem souboru Musica Aulica. Je také vyhledávaným komentátorem dokumentárních filmů a motoristickým redaktorem (Ústřední automotoklub, Rádio Alfa, Rádio Impuls). Audioknihy už mnoho let pravidelně nahrává ve Studiu zvukové knihy v Praze. Pro Tympanum načetl monumentální Martinovu ságu Píseň ledu a ohně a povídkový cyklus Rytíř Sedmi království.... celý text

Literatura světová Novely Fantasy
Vydáno: audiokniha , Tympanum

A Knight of the Seven Kingdoms, 2015

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rytíř Sedmi království. Přihlašte se a napište ho.

Vé-Vé
04.01.2025 4 z 5

Dunk do každé domácnosti

domiii97
20.10.2024 5 z 5

Přiznám se, že je tohle moje první přečtená kniha od Martina. Jsem ráda, že jsem začala těmito příběhy o chrabrém rytíři, který je sice trochu hromotluk, ale se srdcem na správném místě. Rytíř Sedmi království mě nadchl a nepustil, dokud jsem knihu nepřečetla.

Líbí se mi, že každý příběh má kolem "pouhých" sto stran. Díky tomu, že je příběh napsán s lehkostí, se čte velmi rychle. Musím smeknout autorovi, že dokázal dát každému příběhu tolik emocí a intrik. Vše je se vším spojené a to je něco, co miluju. Nejvíc mě zaujaly souboje, jejichž detailní popis je naprosto famózní. Tohle prostě žeru a při čtení mě napadla nejedna myšlenka, že bych si souboj s mečem chtěla vyzkoušet (samozřejmě bez roztříštěné lebky a dalších zranění).
Jako správná fantasy, i tato kniha obsahuje mapu.

Hlavní protagonisté mi přirostli k srdci. Duncan je skvělý svým prostším způsobem a u něj mě napadlo přísloví, že není všechno zlato, co se třpytí. Egg se občas chová nadřazeně, ale je to správný kluk a společně s Duncanem tvoří milou dvojici. Co se týče ostatních postav, tak jsem hlavně byla zmatená z Targaryenů. Celkově se ale v knize objevuje jmen tolik, že zmatenost zde není neobvyklá.

V knize se najdou věty, které se vám zaryjí hluboko do hlavy. Třeba 'Dunk, co vypil truňk, tupý jako lenochův meč.' Taky není nouze o humor, což je v tomto drsném světě obohacením a cením si nadhledu některých rytířů, i když ví, že buď dopadnou jako žebráci či jako mrtvoly hnijící v havraní kleci.

Já si tuhle jízdu užila plnými doušky a smekám před Martinem, protože tohle je skvěle vykreslený fantasy svět.

Děkuji Nakladatelství Argo za poskytnutí výtisku v rámci spolupráce.

Richard Skolek
05.10.2024 5 z 5

Prequel k sérii A Song of Ice and Fire z doby, kdy Sedmi královstvím ještě vládl rod Targaryenů a lidé dosud pamatovali draky. Jak je u Martina zvykem, čte se to skvěle. Na rozdíl od hlavní série mají příběhy pouze dva protagonisty, a tak mají výrazně rychlejší tempo. Zvlášť bych ocenil dynamiku mezi hlavními postavy – ne zrovna nejbystřejším, ale o to čestnějším rytířem Dunkem a jeho panošem Eggem, který má prořízlou pusu a jedno velké tajemství. Stejně výborně funguje propojení nicotných „lokálních“ půtek s pletichami, které mohou změnit osud celé říše.

V této knize jsou první tři příběhy, Martin nám jich slíbil ještě šest, případně devět. Na tom čtvrtém ovšem pracuje od roku 2011 a později prohlásil, že vyjde až po The Winds of Winter, takže…

P. S.: A Knight of the Seven Kingdoms je jedním ze spin-offů Game of Thrones, na nichž HBO aktuálně pracuje. První řady bychom se měli dočkat za rok.

Knižní novinky (48. týden)

22.11.2020

George R. R. Martin a chystané české novinky

12.10.2014

Ocenění knihy (1)

2014 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Nejlepší fantasy a horor)

Kniha Rytíř Sedmi království v seznamech

v Přečtených1 729x