Předkové dnů přehled

Předkové dnů
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41111/bmid_predkove-dnu-dfq-41111.jpg 4 9 9

Sága o Konfluenci série

< 2. díl >

Než z daleké budoucnosti po srážce galaxií opustili Ochránci, vzdálení potomci lidstva, známý Vesmír, vybudovali umělou planetu řízenou stroji a umístili na ní deset tisíc zvířecích ras, jež pozvedli na lidskou úroveň. Za Věků vzbouření však některé stroje zdivočely a Konfluence nyní prochází obdobím úpadku. Polovina planety je zničena a v části světa zuří válka proti kacířům šířícím myšlenky Předků dnů, zřejmě posledních zástupců původního lidstva, kteří se nakrátko vrátili z předlouhé cesty do sousední galaxie. Hrdina příběhu Ymamanama, Syn řeky, putuje podivným světem, v němž se bojuje meči a paprskomety, a touží odhalit tajemství svého původu. Utlačované rasy v něm vidí spasitele, jenž přichází na konci času, jak bylo předpovězeno v dávném proroctví. Yamu stíhá mocný a nelítostný prefekt Corin, hlava nejsilnějšího cechu, který se mladíka snaží ovládnout pro slávu cechu i svou vlastní. Pronásleduje ho však také intrikánský doktor Dismas, neboť odhalil jeho vrozenou schopnost poroučet strojům a chce ji zneužít ke svržení vládnoucí teokracie.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Ancients of Days, 1998


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Předkové dnů. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (2)

ludek.n
04.09.2023 4 z 5

Syn řeky Yamamanama pokračuje v hledání své pokrevní linie, do kterého se pustil v předchozím díle. Na rozdíl od něj jsou Předkové dnů méně zatíženi kosmologickými teoriemi o vzniku světa Konfluence a Ochráncích, takže děj je daleko dramatičtější a dynamičtější s řadou opravdu strhujících momentů. Tím, že se neohlíží tolik zpátky, není také potřeba být tolik ve střehu nad kdejakou myšlenkou a čtenář si může hladce plynoucí vyprávění daleko lépe vychutnat. Přestože je to vlastně pořád jen o cestě odněkud někam, v tomto případě z Ysu z Paláce lidské paměti až kamsi na kraj světa, děje se toho tady spousta a není to už jen politická přetahovaná mezi jednotlivými Cechy. Tentokrát jde do tuhého a Yama spolu s přáteli musí čelit otevřenému nepřátelství. Často stojí nad propastí a musejí bojovat o holý život a o to, aby mohli pokračovat ve svém poslání. Jaké to poslání je, se samozřejmě ani v této knize nedozvíme, ale vlastně to až tolik nevadí. Předkové dnů totiž nabídli natolik kvalitní čtenářský zážitek, že pobídka k přečtení závěrečného dílu je více než lákavá.

Metla
11.04.2019 3 z 5

Paměť je nespolehlivá mrcha, ale v tomto případě je důvodem rozdílných dojmů mezi první a druhou četbou věk. Změnila jsem se za těch čtrnáct let, hledám v literatuře něco jiného, než pouze překotný děj a dobrodružství od první do poslední stránky.
Mladý Yamamanama marně pátrá po tajemství svého původu a při té příležitosti stále před někým prchá, je zajat, objevuje a rozvíjí v sobě schopnosti, s jejichž pomocí unikne, prchá, je zajat, díky svým schopnostem unikne, zííííív, prchá, je zajat, chrrrr, chrrrr...
McAuley dává čtenáři poznat nové rasy a prostředí Konfluence, nahlédneme do dávné historie, zjistíme něco více o Ochráncích, proč zuří válka s Kacíři, na vycpávkový díl se zkrátka odhalí docela dost. Atraktivní mix sci-fi a fantasy funguje uspokojivě, příběh pádí vpřed jako splašený a pořád se něco děje, zdánlivě tedy není proč se při četbě nudit. A přesto se mi to podezřele často stávalo.
Problém jsem měla především s postavami, nikdo ve mně nevyvolal dostatečné sympatie, osud všech vystupujících osob jsem měla u zadnice. Yama je prostě zmatený, čtenář s ním, a ostatní charaktery jsou nahozeny tak povrchně, že stěží stojí za zmínku. Příběhová linie mi přišla neukázněná, nakládání s realitou samoúčelné, neustálé honičky a bitky poněkud zadupávaly myšlenkové podhoubí.
Dokopat se k třetímu dílu bude potíž, vážně jsem ho měla dočíst jako čerstvá, akcechtivá Metlička, teď už si to asi tolik neužiju.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Předkové dnů v seznamech

v Přečtených14x
v Knihotéce23x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit1x

Štítky knihy

space opera ságy sci-fi

Autorovy další knížky

Paul James McAuley
americká, 1955
2001  51%Fairyland
2010  60%Tichá válka
2000  78%Syn řeky
2011  60%Zahrady slunce
2000  80%Předkové dnů
Skrýt reklamy