Zlatá liška přehled

Zlatá liška https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14376/zlata-liska-14376.jpg 4 147 147

Sága rodu Courtneyů série

< 8. díl >

Ve spalujícím žáru rozdělené Afriky vrcholí zuřivý dynastický konflikt, pro Garyho a Seana Courtneyovy je to boj na život a na smrt. Jediné, co mezi bratry stojí a chrání je před vzájemným zničením, je Isabella. Ta se naneštěstí zapletla s vypočítavým Ramonem, který ji chladnokrevně vydírá a zneužívá. Co jim přinese spojení se Zlatou liškou, mužem, jehož přezdívka skrývá zlověstné, smrtonosné tajemství?... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Golden Fox , 1990


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlatá liška. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

mi-380
26.04.2024 4 z 5

Očekával jsem obvyklé vzpomínky na Afriku plné dobrodružství, historie a erotiky. Překvapení. Vzpomínky na šedesátá léta a sexuální revoluci v Evropě? Ale jen na pár desítek stran, brzy totiž převzala hlavní roli špionáž a politika studené války (s návody, jak vyrobit z kohokoliv tajného agenta KGB, takže vlastně i STB nebo FBI, jak vyvolat kdekoli státní převrat, jak levicovými intelektuály zaplavit univerzity a jiné a jiné návody). Přes politiku se v poslední třetině přece jenom dostaneme do Afriky, plné dramatických i erotických střetnutí. Courtneyové tu stále ještě tahají za nitky, a nakonec nás při řešení svého velkého rodinného problému znovu zatáhnou do pořádného dobrodružství. Bylo to dlouhé, forsythovsky rozevláté a popisné, ale stálo to za to, jako obvykle.
Audiokniha z roku 2010: dokonalá čtyřiadvacetihodinová četba Františka Dočkala.
85 % (146 hodnotících je na průměru 82 %).

P.S.
Vydaný jako devátý díl, chronologicky se ale řadí na předposlední, dvacáté první místo. Po něm následuje už jen Čas zemřít.

zeros
03.01.2022 4 z 5

Největší síla autora je v líčení africké přírody, lovu a všeho kolem a to se naplno projeví i tady. Část v loveckém táboře je nejlepší a to je pravý Smith. Špionážní linka je určitě zajímavá a dává i prostor k zamyšlení a motivech a ospravedlnění činů obou stran konfliktu. Politické pozadí baví. Ale upřímně, celá prostřední část knihy je tak trochu nuda a jen se čeká, až to Courtneyové vezmou pevně do rukou. To že je konec jaký je snad nemůže překvapit nikoho, kdo už něco z této ságy přečetl.


Rihatama
30.12.2021 3 z 5

(SPOILER) Brutalita, nenávist, strach, vydírání, zneužívání... nenapadá mě jediné pozitivum při myšlence na soudruhy, které v tomto případě zasadil Wilbur Smith na Kubu, personifikoval s Fidelem Castrem, zejména pak jeho bratrancem Ramonem, zlatou liškou, a dále do Sovětského svazu a KGB. Nabízí se podobnost s Forsythem, ale pouze zdánlivá, a to volbou tématu. U Smithe člověk neví, jestli se ocitl v milostném dramatu, nebo africké rodinné sáze. Což není na obtíž, nemusím číst Forsytha převlečeného do jiných šatů. Co jsem ale těžko snášela, je Smithova absurdní hlavní hrdinka, mladá, překrásná, inteligentní doktorka filozofie a senátorka. Protože její chování odpovídá hyper naivní husičce bez schopnosti širšího analytického úsudku. Chápu, že ji Smith musel vytvořit potřebný vzorec chování, ale udělat ji k tomu doktorkou a senátorkou coby úžasnou, nadanou a inteligentní osobu, je nestravitelná linka. Vyjma tohoto zásadního, nepochopitelného rozporu, kniha nabízí napínavou četbu se zajímavě vystavěnou zápletkou s jinak bystrými, vcelku uvěřitelnými postřehy.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zlatá liška v seznamech

v Přečtených270x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených10x
v Knihotéce150x
v Chystám se číst45x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech2x