Šepot včel přehled
Sofía Segovia
Každé dítě je zázrak přírody, o tomhle to však platí dvojnásob Podivného nalezence Simonopia, odsouzeného kvůli znetvořenému obličeji k věčnému mlčení a doprovázeného odjakživa rojem včel, považují někteří obyvatelé mexického městečka Linares za dítě políbené ďáblem. Pro rodinu bohatého a osvíceného velkostatkáře Francisca Moralese, která se ho ujme, je však chlapec s darem nahlížet do budoucnosti spíše požehnáním. Píše se totiž rok 1918, v Mexiku zmítaném revolucí končí staré pořádky a bohaté i chudé obyvatele kosí po tisících neznámá choroba, jež nakonec vejde do dějin jako španělská chřipka. V takových časech se nějaký ten zázrak dozajista hodí a v příběhu rodiny Moralesových, který o desítky let později vypráví již zestárlý Franciscův syn, se jich objevuje celá řada. Ani ony však nedokážou zastavit plíživou lidskou závist, která stojí na počátku všech svárů, válek i třídních bojů...... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno:Originální název:
El murmullo de las abejas, 2015
Interpreti: Dana Černá , Vladimír Javorský
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šepot včel. Přihlašte se a napište ho.

Je to kniha z těch na které se nezapomíná, ke které se budu v myšlenkách čas od času vracet.

Marquézovský příběh z doby španělské chřipky. Postavy jdou konečně do hloubky, jsou uvěřitelné a čtenář chápe, co je vede k jejich konání. Perfektní bezchybný příběh s kapkou magického realismu. Velmi jsem si tuto knihu užila.
Knižní novinky (39. týden)
26.09.2021
Knižní novinky (17. týden)
25.04.2021
Kniha Šepot včel v seznamech
v Mé knihovně | 230x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Mexická pohádka o chlapci s citlivým vnímáním okolního světa a jeho včelích ochránkyň. Příběh má nevyrovnanou úroveň kvality. Přestože se odehrává v bouřlivých časech mexické revoluce a španělské chřipky, tak postrádá opravdové napětí. Navíc některé situace, zejména na začátku a na konci příběhu, jsou popisovány zbytečně zdlouhavě. Přesto musím napsat, že se jedná o moc pěkný a neotřelý příběh, který ovšem lehce sráží způsob jakým byl napsán. Většinou mám ráda, když se na stejný životní úsek mám možnost podívat z různých úhlů pohledu. Ale to by v příběhu muselo být mnohem víc dramatických situací. Audiokniha je velice vydařená a na jejím načtení se podíleli: Dana Černá (hlavní vypravěč) a Vladimír Javorský (retrospektivní vzpomínání)