Severka přehled

Severka
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538479/bmid_severka-66461d5a74bd8.jpg 4 1162 1162

Příběh dívky z rodiny vysoce postaveného severokorejského funkcionáře v knize kontrastuje s příběhem jiné dívky. Tu režim za chování, které je v západním světě zcela běžné, poslal do pracovního tábora. Setkává se v něm s nepředstavitelnou brutalitou dozorců a životními podmínkami, v nichž se pro mnohé z odsouzených stává smrt kýženým vykoupením. Autorka do románu zakomponovala také autentické rozhovory, které literární fikci dávají pevnou faktickou základnu. Vzniká tak literární tvar, který přibližuje nelítostný a striktně hierarchický severokorejský režim očima lidí z opačných konců společenského žebříčku. Vychází však z autentických příběhů, které Nina Špitálníková vyslechla od uprchlíků, když s nimi vedla v Jižní Koreji rozhovory. Severka je tak vlastně dokufikcí. Na základě reálných příběhů klade hlubší otázky po nevyhnutelnosti osudu člověka, který se narodil do prostředí svázaného striktními pravidly, do rodiny, která byla důležitou součástí totalitního systému. Součástkou, bez níž by systém nemohl fungovat. Když ideologický „guláš“ snídáte, obědváte i večeříte už od raného dětství, zůstane vám jeho chuť na patře ještě dlouhá léta. Může takový člověk v životě někdy najít svobodu?... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Severka. Přihlašte se a napište ho.

EmillyT
včera 5 z 5

Velmi silné, hluboké a smutné čtení. Příběh poukazuje na to, jak může být těžké rozhodnout se, co je správné, a co špatné. A co je naprosto šokující je nesmyslnost a brutalita režimu v KLDR. Kniha se čte velmi dobře, jen místy zůstává rozum stát nad věcmi, které si Evropan ani nedokáže představit.

Vivetkav
21.11.2024 4 z 5

(SPOILER) Druhá kniha od autorky a opět brutální dílo, úplně mrazí a bohužel musím někdy tu brutalitu číst i 2x, protože mozek nechce pobrat, že čtu správně..velmi smutné jak můžou lidé manipulovat lidí a co se na nich stále dopouští..takové neuvěřitelné zvěrstva.. neodsuzuji někoho kdo neměl možnost vidět věci i z jiné strany a od malička mu vtloukali do hlavy, že dělá vše správně.. otázka je jak s tím pak žít, když vám někdo tu druhou stranu ukáže..velmi smutné

Péťa86
19.11.2024 5 z 5

Klobouk dolů a velký potlesk. Vřele doporučuji! Pro dobrou náladu nic moc, ale zážitek z knihy je hluboký!

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2024)

02.09.2024

Žebříček nejprodávanějších knih (4. týden)

31.01.2024

Žebříček nejprodávanějších knih (52. týden)

03.01.2024

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

V korejské lidově demokratické republice je padesát jedna druhů lidí, padesát jedna kast, které si člověk nevybírá, prostě je do jedné z nich zařazen. Mpžná, že tomu svobodnému světu nerozumím ještě dokonale, ale připadá mi, že i zde se lidé dělí, aniž by o to stáli. Podle pohlaví. Podle barvy pleti. Podle rasy. Podle sexuální orientace. Podle náboženství. Podle počtu dětí. Podle zdravotního stavu. Podle vzhledu. Podle váhy. Podle národnosti. A co je nejdůležitější, co má na životy zdějších lidí největší vliv: Zda jsou bohatí, nebo chudí.

Až teď mi začalo docházet, že je na světě statisíce, milióny lidí, kteří žijí v ústraní a nikdo si jich nevšímá. Svět ani jejich rodiny se ani v nejmenším nezajímají o to, zdali jsou tito lidé živí nebo mrtví. Bála jsem se, abych se nestala jednou z nich.

Myslím, že takto niterné prožitky se ani nedají slovy popsat, nikdo zatím nevymyslel vhodné pojmenování, ve kterém by byla cítit bolest toho, kdo zrovna přišel o všechno a o všechny. Nejzazší bolest, kterou lze pocítit, se často popisuje slovy "cítila se, jako kdyby jí někdo vyrval srdce z těla". Jenomže kdo z nás ví, jak něco takového bolí?

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Severka v seznamech

v Přečtených1 619x