Šikmý kostel 2 přehled
Karin Lednická
Šikmý kostel série
S Barkou, Ludwikem, Julkou a dalšími hrdiny trilogie Šikmý kostel se setkáváme vzápětí poté, co jsme je v závěru prvního dílu opustili. Zatímco ve zbytku nově vzniklého Československa nastávají zlaté časy, v Karvinné – jak se nyní město jmenuje – se stále velmi silně projevují důsledky předešlého dramatického dění. Prosakují do všech oblastí života. Ne vždy v dobrém. I přesto lze říct, že dvacátá léta jsou pro obyvatele města relativní selankou, dobou významných společenských změn a hospodářského rozmachu. Nastupující generace se může těšit výsadám a možnostem, které byly v nedávné minulosti nedosažitelné, a začínají se před ní rozprostírat dříve netušené možnosti. Klíčící naděje však rázně ukončí hospodářská krize a vzápětí po ní opětovný vzestup nacionalistických nálad. Napětí ve společnosti stoupá a rodiny našich hrdinů rozštěpují rozdílné názory: zatímco jedni se nadcházející hrozby obávají nebo mezi prvními nesou její ničivé důsledky, jiní probíhající změny vítají jako šanci k odčinění utrpěných křivd. Smršť událostí po nástupu německé okupace však nakonec smete všechny, protože v tomto regionu i druhá světová válka probíhala dosti jinak než ledaskde jinde. Příběh je také tentokrát vystavěn na skutečných událostech a čtenář s překvapením zjišťuje, že mnohé z toho, co se v druhém díle Šikmého kostela odehrává, zůstávalo po dlouhá desetiletí skryto ve třinácté komnatě dějin.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šikmý kostel 2. Přihlašte se a napište ho.
Další cesta do českého Slezska, kraje o který jsem se jen krátce "otřel", ale vůbec ho neznám. Stejně jako jeho podorobnou historii, s kterou nás autorka skvěle a fundovaně seznamuje prostřednictví postav těchto knih. Je to dost podobné s místy v Sudetech, které jsou mně zeměpisně blíže.
Je to otřesné svědectví, k jaké nelidskosti dovede nacionalismus, který u nás i v Evropě opět "zdvíhá hlavu".
100 nejčtenějších knih roku 2024
27.12.2024
Žebříček nejprodávanějších knih (20. týden)
23.05.2024
Žebříček nejprodávanějších knih (19. týden)
15.05.2024
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Člověk nesmí chtít od života moc, protože pak je akorát věčně zklamaný.“
„Lidé chtěli prostě jen normálně žít - a na místo toho museli prožít všechny ty hrůzy.“
„Víš jak se člověku uleví, když pochopí, že nemůže mít všecko, co by chtěl?“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (1)
2021 -
Český bestseller
(Cena čtenářů)
Kniha Šikmý kostel 2 v seznamech
v Přečtených | 6 360x |
ve Čtenářské výzvě | 2 143x |
v Mé knihovně | 1 162x |
koncentrační tábory druhá světová válka (1939–1945) česko-polské vztahy první republika, 1918-1938 rozhlasové zpracování Mnichovská dohoda (1938) hornictví zajatecký tábor podle skutečných událostí Karviná důlní nehodyAutorovy další knížky
2020 | Šikmý kostel |
2021 | Šikmý kostel 2 |
2022 | Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie |
2024 | Šikmý kostel 3 |
Bylo jasné, že se pustím i do druhého, dílu, protože je to neuvěřitelně dobře napsáno. Nutno podotknout, že já z té oblasti pocházím, takže pro mě to je srdcová záležitost. I když nejsem pamětník, hodně mi vyprávěl můj děda, který se tam rovněž narodil a táta, který kdysi pracoval na šachtě.
Knížka mě neskutečně chytla za srdce. Vím, že to kdysi bylo velmi těžké. Nevím, jestli si to v dnešní době plně dokážeme představit, vest takový život. Obdivuji jejich sílu se s osudem poprat - svým osobitým, svérázným, leckdy až tvrdým způsobem. Jsem ráda, že zde autorka zakomponovala i opravdu málo známe historické události, protože je potřeba nezapomínat. No a za použití nářečí moc děkuji.
... Vždy, když projíždím oblastí o které se zde píše a vidím, jak moc se krajina, města i vesničky změnily, co všechno už zmizelo, nestojí a bylo srovnáno se zemí, tak to ve mě vyvolává dost melancholickou náladu...