Šikmý kostol přehled
Karin Lednická
Šikmý kostel série
1. díl >
Podtitul knihy výstižne zhŕňa príbeh o niekdajšej pastierskej dedine, ktorá vystavala svoj rozkvet na ťažbe uhlia, aby sa o storočie neskôr obrátila navnivoč – tiež kvôli ťažbe uhlia. Dnes už z výstavných budov a hrdo sa týčiacich veží nezostalo nič. Len šikmý kostol, ktorý stroho a varovne čnie do pustej krajiny. Kniha začína obrovským banským nešťastím v roku 1894, ktoré drsne zasiahlo do života obyvateľov celého kraja. Patria medzi nich aj hrdinovia tejto knihy, ktorých pohnuté osudy môžeme nasledujúce štvrťstoročie sledovať. BARBORA, JULKA a LUDWIK sú predstavitelia troch úplne odlišných dejových línií, ktoré sa však na mnohých miestach prepletajú a vytvárajú plastický obraz polozabudnutých čias, ktorých drsnosť je pre dnešného čitateľa v mnohých ohľadoch takmer nepredstaviteľná. Každý z hrdinov čelí životným výzvam po svojom: niekto sa im trpne poddáva, iný sa snaží uchopiť šance, ktoré mu kvasiaca doba ponúka. Do všetkých osudov však opakovane a nemilosrdne zasahujú veľké dejiny, ktoré môžu úsilie obyčajného človeka ľahko premeniť na prach. Alebo nie. Príbeh je vystavaný na skutočných udalostiach, z ktorých mnohé doteraz neboli v českej románovej tvorbe spracované. Rozprávanie ubieha v dramatickom tempe a natoľko autenticky, že sa dej pred očami čitateľa mnohokrát mení na film zaznamenávajúci aj to, čo donedávna zostávalo skryté v trinástej komnate českej histórie. Karin Lednická sa narodila v Karvinej, vyrastala v Havířove a teraz žije v Ostrave. Dá sa teda povedať, že celý život strávila v regióne, ktorého históriu spracováva vo svojej literárnej tvorbe. Prvý diel trilógie Šikmý kostol vyšiel v roku 2020 a v českom literárnom prostredí zapôsobil ako zjavenie. Stal sa knihou roka, získal niekoľko literárnych ocenení, dodnes sa drží medzi najpredávanejšími knihami. Rovnako silný ohlas odbornej aj čitateľskej verejnosti vyvolal i druhý diel Šikmého kostola a populárne náučná publikácia Životice: obraz (po)zabudnutej tragédie, ktorá opisuje jeden z najväčších nacistických masakrov na území niekdajšieho Československa. Za svoju tvorbu autorka získala prestížnu Cenu Ústavu pre štúdium totalitných režimov, ktorá je udeľovaná za mimoriadny prínos k reflexii novodobých dejín. Šikmý kostol bol zdramatizovaný pre divadlo a uvedený v českom a poľskom jazyku, pripravuje sa televízny seriál a filmové spracovanie.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šikmý kostol. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Šikmý kostel je kronika ze slezského pohraničí. Karviná byla poddolováno a zbyl jen šikmý kostel, který by toho mohl tolik vyprávět o osudu zdejších lidí, ale na to tady máme paní spisovatelku ,která si z knihou dala opravdu velkou práci. Drsný kraj, drsní lidé. Velmi hutné vyprávění, které pracuje i s historií. Na jejichž událostech postavila paní spisovatelka knihu.Velmi poutavý pohled na historii tohoto kraje a soužití mezi lidmi a i dvěma národy.Kniha se mi líbila a byla velmi dobře napsaná.Doporučuji.
Tato kniha byl můj druhý historický román. Asi jsem nějak věděl co od toho mám očekávat a proto se mi nechtěla zpočátku číst, stejně jako první román. Ale postupem času jsem začal chápat děj a začal jsem se vžívat do prožitků hlavních postav a uvědomovat si co v té době lidé zažívali. Tento příběh jedné rodiny se odehrával na přelomu 19.-20.století v okolí města Karwiná (Karviná). V knize se hodně krát psalo o úmrtích lidí zavalených v dolech a i proto mě kniha zaujala a chtěl jsem jí přečíst celou. Bylo zajímavé dočíst se, jak lidé v té době žily. Skromně a láskyplně. Milovali se. Byly k sobě hodní, chápaví a i přes úskalí této doby, vše prožívaly spolu. I tak musím říci, že je to těžká četba a často jsem si musel stránku přečíst vícekrát abych pochopil souvislost. Líbilo se mi, že to bylo podle skutečných událostí a jak se kapitoly a příběhy navzájem prolínaly a navazovaly na sebe. Také se mi líbilo jak postavy přemýšlely a jak se zachovaly v různých situací . Za mě moc hezky napsaná kniha, jsem rád že jsem jí přečetl a děkuji mamce že mě k ní dostala. Určitě si budu chtít někdy přečíst další dva díly.
Žebříček nejprodávanějších knih (36. týden)
12.09.2024
Žebříček nejprodávanějších knih (31. týden)
07.08.2024
Žebříček nejprodávanějších knih (30. týden)
31.07.2024
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Ano, Velká válka skončila, mocipáni sestavují nový svět, v Čechách lidé radostně prozpěvují husitské písně. Ale tady v Karwiné a kolem ní jako by jedna válka přešla v druhou. Prokletá doba, prokleté sváry! A kvůli čemu to všechno? Barka tomu rozumí stále méně a méně. Tolik nenávisti mezi lidmi! Odkud se vzala? Kde nabrala tolik síly?“
„Bolest člověka utluče, když se nechá.“
„Copak lze opravdu beztrestne vyprázdnit zemi, aniž by za to přišla odplata?“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (4)
Audiokniha roku
(Absolutní vítěž)
Český bestseller
(Česká beletrie pro dospělé - ČESKÝ BESTSELLER (hlavní kategorie))
Kniha roku - Čtení tě mění
(Absolutní vítěz – Kniha roku 2020)
Kniha roku - Čtení tě mění
(Společenský román)
Kniha Šikmý kostol v seznamech
v Přečtených | 10 496x |
ve Čtenářské výzvě | 3 398x |
v Knihotéce | 1 573x |
v Chystám se číst | 2 092x |
první světová válka (1914–1918) česko-polské vztahy hospodářská krize podle skutečných událostí horníci, havíři Karviná vznik ČSR (1918) důlní nehody Orlová Těšínsko, Těšínské Slezsko
2020 | Šikmý kostel |
2021 | Šikmý kostel 2 |
2022 | Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie |
2024 | Šikmý kostel 3 |
Co ke knize napsat...velmi drsné a silně emotivní knižní podání, podle skutečných událostí, čtyř osudů lidí, které se vzájemně propletou do společné životní či rodinné cesty.
Autorka tímto dílem naprosto vystihla tento kraj, zvláště pak pohraničí Slezska s Polskem. Tento kraj byl, je a bude pro lidi "drsny a razovity" a ti co v něm žijí i takoví jsou.....od srdce velmi upřímní i laskaví.....prostě "razoviti". :o)
Některé části knih na mě působily, jako by se to vše opakovalo.....opět tisíce lidí, v nedávné době přišli o práci (huť Liberty, bývalý název NHKG) a opět se musí potýkat s "drsností" tohoto kraje.
Kniha na mě zapůsobila velmi neblaze emotivně a tak do druhého či třetího dílu se hned tak nepoženu. Musím k tomu dozrát a dostat sílu se s postavami zase potkat při čtení.
Knihu však velmi doporučuji k přečtení.