Škola Malého stromu přehled
Forrest Carter (p)
Kniha je vyprávěním "skutečných událostí" ze života indiánského chlapce v Tennesee třicátých let, kterého se po smrti rodičů ujali babička a dědeček, moudří lidé z kmene Čerokíů. Vyprávění o zážitcích vzešlých ze skotských a čerokíjských tradic amerického východu. Podstatou knížky není historická dokumentace, ale oslava Čerokíů a skotského odporu k životu v područí. Inspirativní koncepce amerických dějin z pohledu podceňovaných minorit.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2012 , KalichOriginální název:
The Education of Little Tree, 1976
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Škola Malého stromu. Přihlašte se a napište ho.
Dlho ma žiadna kniha nerozplakala. Tejto sa to podarilo. A to napriek tomu, že som vedela, kto tú knihu napísal, že je to veľmi kontroverzné.
Nerozumiem tomu, ako mohol byť autorom, tak citlivo a verne napísanej knihy, človek, ktorý bol verejne aktívnym rasistom, vedúcim nejakej skupiny KuKluxKlanu. Buď to mal nejako v hlave rozdelené, že je iba za segregáciu čiernych od bielych a indiánov nejak nepovažoval za rasu, ktorú treba oddeliť od bielych. Alebo...moje vysvetlenie je skôr také, že bol rozpoltená osobnosť, že boli jeho život a postoje ovplyvnené nejakou duševnou poruchou.
Pozrela som si aj dokument: https://www.youtube.com/watch?v=5xZ_5kPli7A Tu to bolo trocha vysvetlené tak, že Carter mal rád pozornosť, veľkú pozornosť, a šiel teda s vlnou, na ktorej videl, že môže dosiahnuť zviditeľnenie. Teda, čo bolo aktuálne výnosné, tam bol a bol superaktívny. Hlavne, aby ho bolo vidieť a počuť. Aby sa mu dostávalo pozornosti verejnosti, médií, novinárov, ľudí v jeho okolí.
Teda, keď v 60-tych rokoch riešilo USA (ne)zrušenie segregácie čiernych a bielych, aktívne vystupoval, napísal reč: "..segregácia dnes, segregácia zajtra, segregácia navždy.."
A keď v 70-tych rokoch prišla vlna sympatií s indiánmi ovplyvnení hnutím hippies po potlačení vzbury indiánov pri Wounded Knee, Carter sa stal zrazu potomkom Čerokíov, presťahoval sa, zmenil meno a žil životom dobráka s krásnymi príbehmi o svojom detstve s indiánskou výchovou.
Zrejme ozaj chorá hlava.
Ale späť ku knihe. V jednoduchosti je krása. Čistá, citlivá, až krehká. Nádherný príbeh úžasných postáv. Napísaná z pohľadu 5-ročného chlapca. Veľmi jednoduché myšlienky, ale s hĺbkou...tak príznačné pre kultúru severoamerických indiánov.
Pri čítaní ma vyrušovalo stále to, že som vedela, kto je autorom, ale po čase som si povedala, že aj Vinetou bol predsa kompletne vymyslený Karlom Mayom a aj tak sa nám páči. Takto som potom pristúpila aj k Malému Stromu.
Určite ju prečítam ešte raz, spolu s deťmi (nech im môžem popritom povysvetľovať niektoré veci, ktorým nebudú rozumieť)....ale im určite nebudem hovoriť nič o autorovi.
Jedním slovem, bože. Nečtou se lehce, a už vůbec se nadají číst každý den.
Ale víc takových knih.
„Když člověk na něco přijde, má se o to podělit s každým, koho nejdřív potká; dobro se tak šíří cestami, které by sis sám nedokázal vymyslet.“
Kniha Škola Malého stromu v seznamech
v Přečtených | 1 152x |
zfilmováno Indiáni člověk a příroda rozhlasové zpracování babička dědeček boj za svobodu literární mystifikace fiktivní životopisy, biografie
Skrýt reklamy
Tuto knihu jsem objevila díky Databázi knih. Podařilo se mi sehnat audioknihu, což byl další bonus pro tak perfektní dílo. Příběh Malého stromu, indiánského chlapce, kterého vychovávají dědeček z babičkou, namluvil perfektně Lukáš Hlavica, jednotlivé kapitoly byly odděleny indiánskou hudbou.
Když jsem si našla informace o spisovateli Forrestu Carterovi, překvapilo mne, jaká to byla rozporuplná osobnost. Nic moc dobrého o něm nebylo napsáno. Ale já nebudu hodnotit osobnost spisovatele, protože netuším, jaký ve skutečnosti byl, nýbrž úžasnou knihu, kterou se mu podařilo napsat. Je zde plno lásky k lidem, k přírodě, k odkazu předků. Dědeček s babičkou učí Malý strom myslet "indiánsky" a podle toho se i chovat, což sice není vždycky v souladu se zákony bílého muže, ale někdy je to pro přežití nutné.
U některých kapitol jsem se smála myšlenkovým pochodům a naivitě malého Malého stromu, jindy mi ukáply slzičky dojetím. Audioknihu jsem si pouštěla několikrát.