Slovenské pohádky a pověsti II (33 pohádek) přehled
Božena Němcová
Božena Němcová pobudla aj na Slovensku a bola to práve ona, ktorá v knihe Slovenské pohádky a pověsti zachytila najznámejšie slovenské rozprávky ako Valibuk; Mahulena, krásna panna; Vlkolak; Slncový kôň; Pamodaj šťastia, lavička, O dvanástich mesiačikoch a iné. Rozprávky sú v češtine so slovenskými vysvetlivkami. Klasika zo Zlatého fondu SME. Digitalizovaná podoba publikace: Božena Němcová. Slovenské pohádky a pověsti II. Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění . Praha 1953. 273 s.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slovenské pohádky a pověsti II (33 pohádek). Přihlašte se a napište ho.
Výborná sbírka, na níž oceňuji hlavně to, že se Němcová snažila co nejvíce ponechat a vystihnout původní jazyk, nad čímž jsem hodně chrochtal blahem (i když při čtení nahlas synovi na dobrou noc to nebylo moc příjemné). Tu krásu jazyka odhaluje asi i fakt, že nás se ženou jedna verze Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého na pár minut odrovnala a hurónský záchvat smíchu přerušil naše čtení. Ono asi nikdo nečeká, že v pohádce narazí na toto: "Veru smo chlapi, ale je Mrdofús večší chlap, lebo on vytrhně buk aj s koreňom, a keď mrdně ľavým fúsem, urobí sa hyň, a keď mrdně pravým fúsem, urobí sa ľad!" Skvělé pohádky a lidové příběhy, někdy překvapivě až moc drsné a morbidní, mnohé naprosto neznámé, jiné známé ale v jiných verzích (zlatovláska, pták ohnivák, dlouhý široký a bystrozraký).
Kniha Slovenské pohádky a pověsti II (33 pohádek) v seznamech
pohádky pověsti slovenské pohádky
Část díla
- Bratr a sestra
- Či je spravedlnost na světě, či ne?
- Jak pásl Janko kobylku
- Jak šlo vejce na vandrovku / Jak šlo vejce na vandr
- Katrenka striga
1958 | V zámku a v podzámčí |
1942 | Divá Bára |
2021 | Babička |
2002 | Povídky |
1988 | Velká kniha pohádek |
Božena Němcová se ráda potulovala po Slovensku a zaujala jí řeč, která je tak blízká té české a jednotlivá nářečí, kterých se nemohla nabažit. Přitom nasbírala hodně pohádek i na Slovensku. Je o tom i moc hezký film.