Slovník floskulí 2 přehled

Slovník floskulí 2
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103070/slovnik-floskuli-2-103070.jpg 4 10 10

Slovník floskulí série

< 2. díl

Justova první abecedně řazená sbírka úvah nad polistopadovými klišé, nazvaná Slovník floskulí, vyvolala překvapivě silné reakce. Dvě reedice knihy v krátkém čase po rozebraném prvním vydání svědčí o tom, že čtenářů, sledujících úroveň veřejné debaty, je víc, než autor předpokládal. Floskule v jeho pojetí není každý významově opotřebovaný řečový obrat či vazba. Floskule není – řečeno s Karlem Čapkem – ustálené rčení, ale ustálené lhaní. Toto slovo je etymologicky svázáno s latinským „flos“, „floris“. Floskule je zakrývání, zdobení prázdna slovy. Slovník floskulí 2 pokračuje v úvahách nad módními slovními obraty, jimiž se jejich uživatelé snaží přelstít své čtenáře či posluchače.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slovník floskulí 2. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

jaroslavh
21.02.2014

Ovšem hlavní potíží s floskulemi je to, že se používají na zakrytí nevůle cokoli konkrétního říci. Proto jsou mistry v jejich využití politici, kteří je využívají na "dlouhé povídání o ničem", aby nemuseli říci něco konkrétního a nedejbože pravdivého. A redaktoři jim to baští jako pralinky. Nikdy se nepozastaví, když jim politik odpoví "že si to dovede představit" nebo "že se o tom budou bavit". A to přesto, že jim vlastně nic neřekl.

WEIL
03.01.2012

Osobně mě prodejnost této knihy překvapuje. I jejího prvního dílu.
Dost lidí totiž V.J. považuje mnohdy za kašpárka (viz "Hřmění" jako parodie na dřívější "Katovnu", kde V.J. hodně často vystupoval, a bylo to na hraně vážnosti a komedie, od Divadla Sklep).


kiddlinka
29.09.2011 3 z 5

U prvního Slovníku mi nebylo úplně jasné, jestli Just chtěl napsat jazykovědný komentář, sbírku fejetonů nebo spíš pod rouškou jazykového purismu tepat společenské jevy. Tenhle problém u druhého dílu díky dlouhé předmluvě odpadá a Just otevřeně říká, že jeho „Floskule“ jsou subjektivním výběrem vyprázdněných klišé, která ho vytáčejí. Vady, kterou u prvního dílu považuji za tu opravdu zásadní, se ale Just ani tady nezbavil: pořád píše tak, jako by mu čtenář mohl vidět do hlavy a jako by bylo i bez vysvětlení samozřejmé, co mu na konkrétním vyjádření vadí a kam těmi početnými citacemi míří. Justovu práci „nicméně“ i přes mně nelibé směšování jazykové kritiky s osobními politickými názory i tak oceňuju, protože oba Slovníky „v drtivé většině“ „chytře“ „mapují“ tu jazykovou „scénu“, kde se to bezobsažnými pentličkami hemží tak, až z toho člověku jde „mráz po zádech“. A vy to dobře víte!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Slovník floskulí 2 v seznamech

v Přečtených10x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce16x
v Chystám se číst3x
v Chci si koupit3x