Smrt: Vysoká cena za život přehled

Smrt: Vysoká cena za život
https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/6910/bmid_smrt-vysoka-cena-za-zivot-pvQ-6910.jpg 4 176 176

Smrt série

1. díl >

Tento komiks je další Gaimanův příběh ze světa Sandmana. Ovšem hrdinou tentokrát není, jak název napovídá, vládce snů, ale jeho ségra, která má na starosti trochu jiný a trvalejší druh spánku. Ta se dostane na jeden den do New Yorku a hned se zaplete do hledání něčeho co ztratila jistá stará dáma... a zároveň se stane cílem zájmu tajemného mystika. Když má smrt volno, tak to stojí za to. Autorem úvodu je Tori Amos.... celý text

Horory Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew

Death: The High Cost of Living, 1994

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smrt: Vysoká cena za život. Přihlašte se a napište ho.

Luigi1
14.11.2024 3 z 5

Tento komiks se docela líbil měl myšlenku

fvalek
17.03.2024 5 z 5

Velmi příjemné překvapení... Hodně jsem se bál, co z toho vyleze, protože kresba mi přišla taková jen "jako Sandmanovská" a co taky s příběhem bez Morfea, ale realita byla úplně jiná. Smrt to nejenže utáhla, ale ještě se vytasila s velice zajímavým příběhem, který mě bavil a přišel mi vcelku hluboký a zajímavý.

Nápad smrti, která jednou za sto let sestoupí na zemi coby smrtelník není asi úplně novinka, nebo tedy hodně to navazuje na takové ty duchy, co smí jeden den v roce chodit po zemi apod., takže to je docela zakořeněná premisa příběhu. Nicméně Didi je něco jiného, není klasickou Věčnou, ale má v sobě nějakou radost, nevinnost a taky trošku na ni sestupuje omezenost běžného světa, i když je různými způsoby chráněná a vždycky tak nějak ví, co dělat. Pobavila mě nejen její schopnost získávat vše zadarmo, ale hlavně její povaha, která zapůsobila nejen na všechny postavy, ale i na mě. A do tohohle krásného zobrazení někoho, kdo skutečně jako by na svět koukal poprvé, se dostává Sexton, frustrovaný mladík unavený životem. Vytváří se tak pěkný kontrast.

Samotný děj poznávání nočního New Yorku a setkávání se s různými známými postavami, od té nesmrtelné bezdomovkyně až po zlé čaroděje asi není tak zajímavý, ale je tam spousta precizních dialogů, informací a obratů. Je to v podstatě do jisté míry až filozofické. Vypíchnul bych asi mé dvě nejoblíbenější části ke konci... Jedna je fakt, že smrt není tvořena medailony a symboly, ale sama je tím, co jim poskytuje moc. Druhá je konec Didina příběhu a návrat k věčnosti, což bylo vážně srdceryvné.

Možná na mě zapůsobila absence Sandmana a stesk po jeho sérii natolik, že jsem Smrt bral až příliš pozitivně, ale opravdu mě to bavilo a naplnilo, po dlouhé době. Bohužel se obávám, že i když jsou ostatní Věční zajímaví, tak jediná Smrt měla potenciál k vlastnímu komiksu a už se s nějakým takovýmhle sequelem nesetkáme, ale ještě je druhý díl. Nicméně je to důkaz toho, že Sandmanovské universum je bohaté a může být stále plodné... :)

Hor89
26.08.2023 3 z 5

Spin-off Sandmana se Smrtí v hlavní roli - celý děj se odehrává během jednoho dne, kdy má Smrt volno - kromě ní se v ději objeví i pár původních postav ze Sandmana. Kromě Hettie ale bohužel žádná z nich nemá větší roli. Příběh samotný není úplně špatný, jen v konkurenci ostatních komiksů N.Gaimana padá do průměru. Kresba by mohla být dobrá, kdyby byla jen v tužce.

Kniha Smrt: Vysoká cena za život v seznamech