Snílci přehled

Snílci https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141992/bmid_snilci-f28-141992.jpeg 4 42 42

Skotský spisovatel George MacDonald (1824–1905) nechává ve své pohádkové romanci Snílci jednadvacetiletého hrdinu Anoda putovat kouzelnou říši k nalezení pravé lásky a duchovní dospělosti. Kniha, která ovlivnila G. K. Chestertona, J. R. R. Tolkiena, C. S. Lewise a další velké anglické spisovatele 20. století, patří k průkopnickým dílům žánru fantasy, zároveň však na hlubší rovině představuje symbolické líčení cesty lidského srdce od neurčitých romantických tužeb až ke schopnosti sebeobětování. Zázračný svět plný skřítků, mluvících stromů, rytířů a panen v nouzi se zde stává dějištěm iniciačního příběhu o trnitém putování ke zralosti. -- zdroj: legie.info --... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Phantastes , 1858


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Snílci. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

Legens
20.04.2024 5 z 5

Tuto knihu jsem primárně četl ze zvědavosti, jelikož jejího autora si C. S. Lewis ve svém Velkém rozvodu nebe a pekla zvolil coby svého průvodce prvou částí Nebe, jakousi analogii Dantova Vergilia či Beatrice z Božské komedie. Čekal jsem po různých referencích jakousi čirou prostou pohádkovou fantazii, která mi zpříjemní několik večerů. To ale vůbec není pravda. Jedná se o dost náročné čtení. Ten zdánlivě pohádkový svět je vhodné chápat spíše jako symboliku pátrání v lidské psychice, kde jsou různé myšlenky, vzpomínky, představy a podobně, a to příjemné i velmi nepříjemné. Nepříjemnosti zažívá protagonista většinou poté, co z všetečnosti, ambicióznosti či hlouposti neposlechne dobrou radu. Důležitá je zde trvale zneklidňující postava stínu (zneklidňující nejen protagonistu Anoda, ale i čtenáře), která s větším či menším důrazem vyplňuje většinu románu. Je s ní mistrovsky literárně pracováno, třeba se někdy zdánlivě vytratí, skoro se na ni zapomene, a najednou se objeví v nečekaných situacích. Chápu to jako jakýsi symbol viny či strachu, který se v životě střídavě zatlačuje do podvědomí a vzápětí se objeví ve vědomí a dokáže velmi znepříjemnit různé situace, a to i situace zdánlivě šťastné. Dost se zde čtenáři vnucuje myšlenka, že takovýto stín má i on sám, a to vůbec není příjemné. Tohoto stínu se protagonista trvale zbaví až poté, co se dokáže odříci svých přehnaných ambicí a najde své místo v životě v podřízeném postavení, kdy teprve poté, co se dokáže takto správně zařadit, je schopen vyhodnotit i nebezpečnou situaci z čehož potom vyplyne jaksi samozřejmě a spontánně vykonaný hrdinský čin. Jedná se o dokonalý návod, jak zacházet s ambicemi, což dle mého názoru může pomoci obrovské spoustě lidí. Celá kniha je perfektní anticipací psychologie Carla Gustava Junga.

Kanylka
24.01.2022 2 z 5

Omlouvám se, já tuto knihu s vílami, rytíři, draky, stíny nepochopila. Ovšem? Má nádhernou "Předmluvu" hodící se do čtenářské výzvy.


LaCucaracha
30.05.2020 3 z 5

Kniha se jeví jako typický představitel romantismu. Je to snivé a víceméně o ničem. Vážně jsem čekala, že to skončí takovým tím originálním rozuzlením, kdy se hrdina probudí a všechno se mu zdálo. Poměrně pěkně knížku vystihuje pasáž ze strany 42: "Podívejte se na něj! Jen se na něj podívejte! Vstoupil do příběhu, co nemá začátek a nebude mít konec." To sedí. Možná bych ještě doplnila, že nemá ani prostředek.
Ne že by se tam nic nedělo – hrdina se ocitne v pohádkovém světě, prochází jím, potkává originální bytosti a zažívá různé příhody. Jenže ty příhody jsou beze smyslu, postavy, které potkává, jsou beze smyslu, jen se objeví a bez dalšího zase zmizí, aniž by v knize zanechaly větší otisk. Jasan, buková paní, rytíř, mramorová paní, dva bratři a království s obry... všechno se to mihne, vy čekáte, že to bude mít pro příběh nějaký význam, a ono nic. Do toho sem tam veršovánky nebo vložený příběh. Zkrátka nic, co by čtenáře mohlo opravdu zaujmout a strhnout.
Název "Snílci" je výstižný. Opravdu to celé připomíná snění. Během snění totiž máte vždycky pocit, že se děje něco hrozně zajímavého a akčního, pak se probudíte, a máte-li štěstí a sen si pamatujete, naznáte, že to vlastně byla jen snůška nahodilých nesmyslů. Ale možná jen nejsem cílový čtenář... což s ohledem na zastaralost dílka není nic překvapivého.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Snílci v seznamech

v Přečtených60x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených3x
v Knihotéce41x
v Chystám se číst72x
v Chci si koupit20x
v dalších seznamech1x