Solární baroni I - Organizovaný zločin přehled
Alena Vitásková
Solární baroni série
1. díl >
ZAPOMEŇTE NA ČERNÉ BARONY! TEĎ JE TU SVĚTLO! Alena Vitásková ve své knize Solární baroni – Organizovaný zločin přichází s humorným příběhem s reálným základem ve světě byznysu a politiky. Dozvíte se, jak nenápadně vytunelovat státní pokladnu a vytřískat z toho „prospěšný projekt“, jak se dělá dnes populární lobbing, jak se z jedněch mohou stát „Solární boháči“, zatímco z druhých „Solární chudáci“. A konečně dozvíte se, jakou cenu má slunce pro vás i pro ty druhé. Nehledejte zde jména z obrazovek televizorů, podobnost je čistě náhodná, i když fantazii se meze nekladou. Především se zasmějte a pobavte, ale i zamyslete nad tím, jak moc je román podobný dění kolem nás.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Solární baroni I - Organizovaný zločin. Přihlašte se a napište ho.
Nejde o slovutnou beletrii. Chápu to jako memento, varování pro naši spolecnost. Kdo nezná svou minulost je nucen opakovat své chyby.
Nádherný příklad zabitého potenciálu! Nádherný! Až se mi chce plakat.
Je vidět, že autorka má množství informací ze zákulisí díky vlastní praxi v oboru, a tudíž může poskytnout hodnotné údaje a zasvěcený pohled. Naneštěstí si k tomu zvolila výrazně nevhodnou formu. Doufám, že paní Vitáskovou již někdo, jehož názoru si váží, upozornil, že není, prostě N E N Í vtipná. Styl, kterým píše bulvár, na důvěryhodnosti knihy nepřidává!
Já samozřejmě chápu, že po pokusu o fyzickou likvidaci se v člověku leccos změní. Chápu, že se autorka tudíž příliš nezabývá, jak co vyzní, neboť si může dovolit skoro cokoli, je to její umělecká licence. Nechápu však jedno - chce nám knihou otevírat oči a rozvinout společenskou diskusi, nebo se jen mstí?
Alena Vitásková si zaslouží uznání za svoji práci pro ČR. Faktem však zůstává, že zde nehodnotíme její pracovní život, ale literární tvorbu. A tu nemohu hodnotit vysoko.
Kniha Solární baroni I - Organizovaný zločin v seznamech
2017 | Solární baroni I - Organizovaný zločin |
2017 | Solární baroni II - Příprava mé vraždy |
2019 | Krvavé slunce pod gilotinou |
2018 | Solární baroni III. - Vrazi v taláru |
2021 | Béďa, povolání syn |
Po knížce jsem sáhl s úmyslem dozvědět se víc o pozadí kauzy solárních baronů, ale nejde o literaturu "podle skutečných událostí", nýbrž o fiktivní příběh, který sama autorka označila za pokus o satiru. Problémem je, že základním předpokladem pro dobře napsanou satiru je nezbytný nadhled, který ovšem autorka ani nemohla mít, vzhledem k tomu, že knihu dopisovala během vyčerpávajících soudních tahanic. Text tak zůstal někde na půl cesty mezi zmiňovanou satirou a snahou popsat reálné události kolem kauzy. Paní Vitáskové sice nelze upřít určitý literární talent, ale ta žánrová neujasněnost a nulová zkušenost s tvůrčím psaním je evidentní.
Místy se autorce daří vytvořit scény plné trefného humoru, místy trochu nudí, především když se snaží o seriózní psaní, hlavní hrdinka (autorčino alter ego) vykreslená jako bezchybná bytost působí neslaně nemastně, občas snobsky. Mám rovněž výhrady k autorčině přehnaně vulgárnímu jazyku a snaze vykreslit své protivníky jako naprosté primitivy. Přesto kniha dobře plní to co má: jednoduchým způsobem osvětluje obludnost nejen podvodu s obnovitelnými zdroji, ale i podstatu fungování téhle banánové republiky v srdci Evropy.